Για πολύ κόσμο το όνομα Felix Baumgartner έγινε γνωστό την Κυριακή, όταν ο 43χρονος Αυστριακός έκανε ελεύθερη πτώση από ύψος 39 χιλιομέτρων, επίτευγμα που μεταδόθηκε live με εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο αυτό δεν ήταν κάτι καινούριο στην «καριέρα» του Baumgartner, αλλά άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των παράτολμων πραγμάτων που έκανε από μικρός- και των 2.600 επικίνδυνων αλμάτων του.

Ως παιδί, ο Felix Baumgartner δεν άφηνε δέντρο που να μην σκαρφαλώσει πάνω του. Στις περισσότερες παιδικές φωτογραφίες, βρίσκεται πάνω σε δέντρα… «Ήθελα να σκαρφαλώνω παντού», λέει ο ίδιος, «μου άρεσε να ανεβαίνω στις κορυφές κτηρίων, σπιτιών, δέντρων, οτιδήποτε. Μου άρεσε να βλέπω τον κόσμο από ψηλά. Ο αέρας είναι το στοιχείο μου. Μου αρέσει να είμαι εκεί πάνω όσο πιο πολύ μπορώ», λέει ο ίδιος.
Και μετά βέβαια, αφού ανέβαινε, έπρεπε και να κατέβει!

Ο Baumgartner έχει πηδήξει από αεροπλάνο πετώντας με φτερά δεμένα στην πλάτη του και διασχίζοντας το Κανάλι της Μάγχης. Έχει πηδήξει από το Άγαλμα του Ιησού στο Ρίο ντε Τζανέιρο και τον 101 ορόφων Taipei Tower στην Taiwan.

Ωστόσο το οικογενειακό backround του Baumgartner δεν έδειχνε πως θα εξελισσόταν σε αυτό που εξελίχθηκε. Γεννήθηκε στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, ο πατέρας του ήταν ξυλουργός και η μητέρα του αγρότισσα και δεν είχαν καμία σχέση με τα σπορ.

Πάντα ήθελαν ο γιος τους να κάνει μία «κανονική δουλειά»- ο αδελφός του Gerard, για παράδειγμα, έγινε σεφ.

Αλλά κοντά στο σπίτι τους υπήρχε ένα κέντρο πτώσης με αλεξίπτωτα και μόλις ο Felix έγινε 17- η νόμιμη ηλικία για να μπορεί να πηδήξει- το επισκέφθηκε. Λίγο αργότερα είδε ένα βίντεο με έναν άνδρα να πέφτει με αλεξίπτωτο από το πάρκο Yosemite στην Καλιφόρνια και ήθελε οπωσδήποτε να το κάνει και ο ίδιος.

Υπηρέτησε για πέντε χρόνια ως αλεξιπτωτιστής στον αυστριακό στρατό και ο ίδιος λέει πως αγάπησε το στρατό και την πειθαρχία που του ενστάλαξε, χρήσιμη για την συνέχεια της καριέρας του.

Μετά το στρατό ο Baumgartner την προσοχή του τράβηξε το base jumping και το 1995 βρήκε τον Τεξανό Tracy Lee Walker, που του δίδαξε το άθλημα. Μέσα σε δύο χρόνια ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής, έπειτα από το άλμα του από γέφυρα στη Δυτική Βιρτζίνια, Δεν άργησε στη συνέχεια να έρθει και η χορηγία από τη Red Bull.

Ο Baumgartner έκανε «βουτιά» από παντού: το Mandalay Casino στο Λας Βέγκας, το Olympic Tower στο Μόναχο αλλά το 1999 πραγματικά τράβηξε την προσοχή του κόσμου, πηδώντας, τον Απρίλιο εκείνου του χρόνου, από το Petronas Twin Towers στη Malaysia, που ήταν τότε το υψηλότερο κτήριο που είχε κατασκευάσει άνθρωπος.

Ο Baumgartner απέδειξε πως και οι πτώσεις από χαμηλά σημεία κρύβουν πολλή αδρεναλίνη. Όταν πήδηξε από το άγαλμα του Ιησού στο Ρίο ντε Τζανέιρο είχε υπολογίσει πως χρειαζόταν 2,5 δευτερόλεπτα για να φτάσει στο έδαφος. Το αλεξίπτωτό του άνοιξε στο ένα δευτερόλεπτο…

Δεν ήταν μόνο επικίνδυνο αλλά και παράνομο στη Βραζιλία το άλμα αυτό. Ο Baumgartner πέρασε από τις αρχές υποδυόμενος τον τοξοβόλο που ταξίδευε εκεί για ένα τουρνουά.

Όταν η αστυνομία έπιασε δύο από τους συνεργάτες του, ο Baumgartner το’ σκασε στο πάρκο δίπλα στο άγαλμα μεταμφιεσμένος σε…businessman, με το κουστούμι του, τα γυαλιά του και τους Financial Times.
Αφού κατάφερε να μπει φόρεσε τα μαύρα ρούχα του και κρύφτηκε στο πάρκο περνώντας τη νύχτα στη βάση του αγάλματος.

Λίγο πριν την αυγή, πέρασε με το τόξο του ένα σχοινί από το χέρι του αγάλματος και σκαρφάλωσε. Ωε πιστός Καθολικός άφησε στον ώμο του αγάλματος λουλούδια, σε ένδειξη σεβασμού. Έπεσε με αλεξίπτωτο στο πάρκινγκ του πάρκου και εξαφανίστηκε πριν φτάσει η αστυνομία.

Λίγο μετά πήδηξε από τη γέφυρα Forth Road Bridge και το έσκασε με βάρκα. Και τον Ιούλιο του 2003 πήδηξε από ένα αεροπλάνο πάνω από το Ντόβερ και, με φτερά που είχε δεμένα στην πλάτη του, πέταξε πάνω από το Κανάλι χωρίς άλλη ενίσχυση.

Ο Βaumgartner δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο τις πολικές θερμοκρασίες (-40 βαθμοί Κελσίου) και τα σύννεφα που εμπόδιζαν την ορατότητά του αλλά επίσης και το νόμο της βαρύτητας: για κάθε έξι γυάρδες που διένυε έχανε και μία σε ύψος. Κατάφερε ωστόσο μέσα σε επτά λεπτά να ολοκληρώσει το ταξίδι των 22 μιλίων έως το Καλέ.

Είχε μάλιστα αναγκαστεί να κόψει το αλεξίπτωτό του επειδή όταν άνοιξε μπλέχτηκε στο πόδι του. Είχε βέβαια εφεδρικό.

Είχε βέβαια και τις ατυχίες του, όπως το 2004, όταν ο ίδιος και τρεις βοηθοί του πέρασαν έξι μέρες σε φυλακή του Παναμά μετά το παράνομο άλμα του από τη γέφυρα που συνδέει τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική.

Ο Felix Baumgartner ετοιμάζεται να κάνει άλλο ένα μεγάλο «άλμα» και να ενωθεί με τα ιερά δεσμά του γάμου, του χρόνου, με την αγαπημένη του Nicole Oetl. Το ζευγάρι είχε αναβάλλει τον αρραβώνα μέχρι να ολοκληρωθεί το επίτευγμα του Felix, την Κυριακή.