Σε συγκρούσεις κατέληξαν σήμερα οι εντάσεις ανάμεσα σε αντίπαλες παρατάξεις στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στις δικαστικές αποφάσεις που απαλλάσσουν αξιωματούχους του έκπτωτου καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ για την αιματηρή καταστολή των εξεγέρσεων του περασμένου έτους.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά της συγκεκριμένης δικαστικής απόφασης, οι οπαδοί και αντίπαλοι του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι άρχισαν να ανταλλάσσουν πέτρες και μπουκάλια, αποδεικνύοντας πως οι διενέξεις εξακολουθούν να μαίνονται στην Αίγυπτο, που πασχίζει να αναπλάσει την κοινωνία και το κράτος μετά από δεκαετίες διακυβέρνησης από ένα αυταρχικό και καταπιεστικό καθεστώς.

Πάνω από 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και στις περιφερικές οδούς της. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές γκρέμισαν το βάθρο που είχε στηθεί για τους ομιλητές.

«Κάτω η καθοδηγούμενη διακυβέρνηση», φώναζαν οι αντίπαλοι του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι–αναφερόμενοι στον Μοχάμεντ Μπάντι, επικεφαλής των Αδελφών Μουσουλμάνων, ισλαμιστική παράταξη απ’ όπου προέρχεται ο πρόεδρος. Οι αντίπαλοι του Μπάντι, μολονότι ο Μόρσι παραιτήθηκε από την παράταξη προκειμένου να αναλάβει την προεδρία, υποστηρίζουν πως είναι ουσιαστικά ο επικεφαλής των Αδελφών Μουσουλμάνων εκείνος που κινεί τα νήματα.
Οι υποστηρικτές του Μόρσι, απαντούσαν φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του.

Ωστόσο, ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν σημαντικά μικρότερος από το πλήθος που συγκεντρωνόταν άλλες φορές σε κινητοποιήσεις στην πλατεία Ταχρίρ, ακόμη και μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης και στην Αλεξάνδρεια, τέμενος της οποίας επισκέφθηκε ο Μόρσι για να προσευχηθεί πριν την ομιλία που είχε προγραμματισθεί να εκφωνήσει στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε τον οποιονδήποτε εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς να γλιτώσει», δήλωσε ο ίδιος, ζητώντας από τους διαδηλωτές να μην εγείρουν προσκόμματα στο έργο του λαού. Την ώρα που μιλούσε ο Μόρσι, ορισμένοι φώναζαν συνθήματα, λέγοντας «ο λαός θέλει να διωχθούν οι δικαστές».

Πολιτικές παρατάξεις, μεταξύ τους και η Αδελφότητα, είχαν καλέσει τον κόσμο σε διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ κατά της αθωωτικής απόφασης. Πολλοί Αιγύπτιοι προσάπτουν στον γενικό εισαγγελέα, που θεωρείται πιστός του Μουμπάρακ, ότι δεν φρόντισε να παραθέσει επαρκή στοιχεία που θα εξασφάλιζαν την καταδίκη των στελεχών του παλαιού καθεστώτος.