Άρχισε σήμερα στη Σλοβενία η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στις 11 Νοεμβρίου και χαρακτηρίζονται από μερίδα του Τύπου σπάνια ευκαιρία για τους πολίτες να ασκήσουν επιρροή στους πολιτικούς.

Ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να είναι πολιτικά αδύναμος, αλλά κατέχει στην πραγματικότητα δύο ισχυρά πολιτικά εργαλεία: ως ηγέτης πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα και να καθορίζει την ατζέντα, τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Βέτσερ» του Μάριμπορ.

Σε μία περίοδο που οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη χάνουν γρήγορα τη νομιμότητά τους είναι χρήσιμο να υπάρχει ένας πολιτικός θεσμός, τον οποίον οι πολίτες μπορούν να εμπιστευθούν, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Μέχρι στιγμής τρεις υποψήφιοι έχουν καταθέσει υποψηφιότητα στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ο νυν πρόεδρος Ντανίλο Τουρκ, ο πρώην πρωθυπουργός Μπορούτ Παχόρ και ο ευρωβουλευτής Μίλαν Ζβερ.

Ωστόσο, μέχρι τις 17 Οκτωβρίου αναμένεται να εισέλθουν και άλλοι στην κούρσα για το προεδρικό αξίωμα, καθώς συνολικά 13 υποψήφιοι έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στις εκλογές και οι περισσότεροι προσπαθούν να συγκεντρώσουν 5.000 υπογραφές ψηφοφόρων. Εναλλακτικά υποψηφιότητα μπορούν να θέσουν όσοι έχουν τη στήριξη 10 βουλευτών ή πολιτικών κομμάτων και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η συγκέντρωση 3.000 υπογραφών ψηφοφόρων ή η στήριξη τουλάχιστον τριών βουλευτών.

Ο Μίλαν Ζβερ στηρίζεται από 30 βουλευτές του κυβερνώντος Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) και του συνασπισμού Νέα Σλοβενία (NSi) και ο Μπορούτ Παχόρ έχει τη στήριξη του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και παρέδωσε 4453 υπογραφές.

Ο νυν πρόεδρος Ντανίλο Τουρκ κατέθεσε υποψηφιότητα μαζί με τις υπογραφές 13.000 ψηφοφόρων και κεντρικό σύνθημα «Για το κοινό καλό», το οποίο, όπως υπογράμμισε αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, το διάλογο και τη στήριξη της δημιουργικότητας και της καινοτόμου πρωτοβουλίας.

Ο Μίλαν Ζβερ, ο οποίος θα διεκδικήσει την προεδρία με το σύνθημα «Ένας πρόεδρος που βλέπει πιο μακριά» υποστήριξε ότι είναι ο μοναδικός υποψήφιος με ιδέα, όραμα και πρόγραμμα για την ανάπτυξη της Σλοβενίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ εγκαινίασε ένα ξεχωριστό είδος προεκλογικής εκστρατείας, περνάει κάθε μέρα σε διαφορετικό χώρο εργασίας σε όλη τη χώρα.

Μέχρι στιγμής έχει εργαστεί σε εργοστάσιο, σε κομμωτήριο, σε ραδιοφωνικό σταθμό, σε αγρόκτημα, ως συντηρητής οδικών αξόνων και επισκέφθηκε το πυρηνικό εργοστάσιο ως μέλος ομάδας εμπειρογνωμόνων σε θέματα πυρηνικής ενέργειας.

Οι τρεις υποψήφιοι δήλωσαν ότι θέλουν προεκλογική εκστρατεία ουσίας και οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Ντανίλο Τουρκ να έχει το προβάδισμα και να ακολουθεί ο Μπορούτ Παχόρ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Σλοβενίας, το κόστος της προεκλογικής εκστρατείας δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 0,25 ευρώ ανά ψηφοφόρο. Αν υπάρξει δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών το επιπλέον κόστος του πρέπει να είναι 0,15 ευρώ ανά ψηφοφόρο.

Η προεκλογική εκστρατεία που θα ολοκληρωθεί στις 9 Νοεμβρίου, πρέπει να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή εταιρείες στις οποίες το κράτος κατέχει μερίδιο μεγαλύτερο του 25%.