Ανάμεσα στην οροσειρά Hindu Kush και τον ποταμό που φέρει το όνομά της, η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ έχει πληθυσμό πέντε εκατομμύρια κατοίκους.

Το 20%, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, ζουν στους λόφους που βρίσκονται γύρω από την πόλη. Σε ποσοστό 23%, οι κάτοικοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Τα «σπίτια με θέα» δεν είναι τα «φιλέτα» της Καμπούλ. Τα φτωχότερα νοικοκυριά «σκαρφαλώνουν» στους λόφους. Το τρεχούμενο νερό μόλις πρόσφατα έφτασε σε ορισμένες γειτονιές ενώ οι γεμάτοι και ανοιχτοί υπόνομοι εξακολουθούν να τρέχουν στους δρόμους και τις σάπιες υδρορροές.

Σε «προάστια» όπως η περιοχή Jamal Mina, οι κάτοικοι ζουν σχεδόν στην κυριολεξία ο ένας πάνω στον άλλο.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού του Αφγανιστάν ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ωστόσο, δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένη βοήθεια και συμβόλαια ανοικοδόμησης τροφοδότησαν την οικοδομική δραστηριότητα την τελευταία δεκαετία στην Καμπούλ.

«Η πολιτική κατάσταση είναι τόσο κακή που οι άνθρωποι δεν έχουν το κουράγιο να αγοράσουν σπίτι. Πέρσι η αγορά ήταν καλή αλλά πλέον πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων εγκαταλείπουν τη χώρα», ανέφερε εκπρόσωπος της αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Εντωμεταξύ, σε λιγότερα από δύο χρόνια δεκάδες χιλιάδες άνδρες των δυνάμεων του ΝΑΤΟ θα αρχίσουν να αποσύρονται από τη χώρα.

Η αβεβαιότητα για την ασφάλεια και ο περιορισμός της ξένης βοήθειας οδηγούν οποιονδήποτε μπορεί να φύγει στην έξοδο από το Αφγανιστάν.

Οι αγοραπωλησίες ακινήτων έπεσαν στο μισό στις πλούσιες συνοικίες και η πτώση των θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα προκαλούν ασφυξία στις φτωχότερες γειτονιές.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πληθυσμός της Καμπούλ πενταπλασιάστηκε μέσα σε μία δεκαετία, καθώς Αφγανοί της υπαίθρου έσπευδαν στην πρωτεύουσα για να βρουν δουλειά.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο…