«Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους γείτονες της Συρίας για να παρακολουθούν τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα χημικά και βιολογικά όπλα στην σπαρασσόμενη από τη βία χώρα» δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λίον Πανέτα στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για το ποια θα είναι η κατάληξή τους.
«Συνεχίζουμε να είμαστε ανήσυχοι για την ασφάλεια των τοποθεσιών αυτών», είπε ο Πανέτα στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τους ομολόγους του των κρατών-μελών του NATO. «Θέλουμε να είμαστε εντελώς βέβαιοι ότι αυτά τα χημικά όπλα δεν θα πέσουν στα λάθος χέρια».
Μια αμερικανική ομάδα βρίσκεται στην Ιορδανία και παρακολουθεί το θέμα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη για το ίδιο ζήτημα συνομιλίες με την Τουρκία, είπε ακόμη ο Πανέτα.
«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας στην περιφέρεια όχι μόνο για να παρακολουθούμε την κατάσταση, αλλά για να συνεχίσουμε να αποτιμούμε ποια είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά την ασφάλειά τους» (των συριακών χημικών και βιολογικών όπλων), τόνισε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας.
Σύμφωνα με δηλώσεις ενός αμερικανού ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας στο Reuters, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει ήδη περίπου 150 στρατιωτικούς στην Ιορδανία και είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση εάν η Δαμασκός απολέσει τον έλεγχο των χημικών και βιολογικών όπλων που διαθέτει. Η ομάδα αυτή εντέλλεται επίσης να ελέγχει τι συμβαίνει σε ό,τι αφορά τη ροή των προσφύγων, κατά τον ίδιο. Στην Ιορδανία βρίσκονται ήδη 200.000 σύροι πρόσφυγες.
Αυτή η δύναμη έχει εγκατασταθεί σε ένα κέντρο εκπαίδευσης του ιορδανικού στρατού βόρεια της ιορδανικής πρωτεύουσας Αμάν, περίπου 50 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία, διευκρίνισε ο αξιωματούχος ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο επιβεβαιώνοντας τη σχετική πληροφορία που δημοσίευσε η εφημερίδα The New York Times.
Στο μεταξύ από την Μόσχα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι κάλεσε το NATO να μην αναμιχθεί στον συριακό εμφύλιο πόλεμο και κατηγόρησε την Τουρκία πως προσπαθεί να σύρει το Σύμφωνο να μπει στην σύρραξη, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
Το NATO δεν πρέπει να εμπλακεί στη συριακή σύγκρουση με το πρόσχημα της προάσπισης της Τουρκίας, δήλωσε ο Μάλικι. «Τα δημοσιεύματα για το πώς συριακά αεροσκάφη έριξαν βόμβες στο τουρκικό έδαφος είναι πολύ υπερβολικά», είπε. «Δεν χρειάζεται να υποκινηθεί ένας πόλεμος και να συρθεί ένας ολόκληρος οργανισμός όπως το NATO (σε αυτόν) για να υπερασπιστεί την Τουρκία. Τίποτε δεν απειλεί την Τουρκία».
Ο ιρακινός πρωθυπουργός επέκρινε επίσης τη θέση της ίδιας της Άγκυρας σε ό,τι αφορά την συριακή σύγκρουση, σημειώνοντας πως «η Τουρκία συμπεριφέρεται με αυθάδεια, θα μπορούσε να πει κανείς, συμπεριφέρεται σαν να είναι αυτή υπεύθυνη μόνη της για την επίλυση των προβλημάτων στη Συρία και όχι ο συριακός λαός».
Οι προσπάθειες της Άγκυρας να εμπλακεί το NATO στη συριακή κρίση είναι «εξαιρετικά επικίνδυνες διότι, Θεός φυλάξοι, αυτό θα δημιουργούσε ένα λιβυκό σενάριο».