Ρώσοι αντιφρονούντες και ιερωμένοι που εργάζονται για τη συμφιλίωση χριστιανών και μουσουλμάνων είναι μεταξύ των υποψηφίων για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ο νικητής του οποίου θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Φέτος δεν υπάρχουν πολλά φαβορί, ενώ εξακολουθούν να κυκλοφορούν πολλά ονόματα κι έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρξει νικητής-έκπληξη!

«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η επιτροπή θα ήθελε να τιμήσει τα σημαντικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Όμως καθώς η Αραβική Άνοιξη μετατρέπεται σε “φθινόπωρο”, αυτό γίνεται πιο δύσκολο, οπότε μια προσέγγιση θα μπορούσε να είναι να προτιμηθούν όσοι προωθούν τον διάλογο μεταξύ των θρησκειών», δήλωσε ο Γιαν Έγκελαντ, διευθυντής της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ευρώπη.

Η εταιρεία στοιχημάτων Unibet θεωρεί φαβορί τη Μάγκι Γκόμπραν, μια καλόγρια που διευθύνει μια ιεραποστολή για παιδιά στο Κάιρο, δίνοντάς της 13% πιθανότητα να κερδίσει.

Ως πιθανοί νικητές αναφέρονται επίσης ο πακιστανός φιλάνθρωπος και εργαζόμενος σε οργάνωση αρωγής Άμπντουλ Σατάρ Έντχι και οι νιγηριανοί ιερωμένοι Τζον Οναϊγεκάν και Μοχάμεντ Σάαντ Αμπουμπακάρ που έχουν συμβάλει στην άμβλυνση των βιαιοτήτων μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη χώρα τους.

Μια άμεση αναγνώριση της Αραβικής Άνοιξης δεν θεωρείται πιθανή, καθώς η επιτροπή απένειμε πέρσι εξ ημισείας το Νόμπελ Ειρήνης στην Ταουακούλ Κάρμαν ως αναγνώριση του έργου της για τη μεταμόρφωση της Υεμένης.

Η επιτροπή Νόμπελ ενδέχεται να κάνει επίσης μια βράβευση σε ένδειξη αναγνώρισης του αγώνα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία. Μεταξύ των ρώσων υποψηφίων περιλαμβάνονται η Σβιετλάνα Γκανούσκινα και η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial, της οποίας προΐσταται, αλλά και ο ραδιοφωνικός σταθμός Ηχώ της Μόσχας και ο αρχισυντάκτης του Αλεξέι Βενεντίκτοφ.

Άλλα ονόματα στη λίστα είναι, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Τζιν Σαρπ, ένας αμερικανός συνταξιούχος καθηγητής πολιτικών επιστημών γνωστός για το έργο του υπέρ της μη βίαιης αντίστασης, και ο αφγανός γιατρός και πολιτικός Σίμα Σάμαρ, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών στον μουσουλμανικό κόσμο.

Ο νικητής θα λάβει 8 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (939.000 ευρώ), δύο εκατομμύρια λιγότερα από ό,τι πέρυσι, καθώς η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τα οικονομικά της επιτροπής Νόμπελ.