Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στην Αργεντινή, όπου διεξάγεται το διήμερο συνομιλιών μεταξύ των αρχηγών κρατών και των κυβερνήσεων των είκοσι ισχυρότερων δυνάμεων του πλανήτη.

H Σύνοδος του G20 αναμένεται να σημαδευτεί από εντάσεις, τόσο εντός -για διπλωματικά και εμπορικά θέματα- όσο και εκτός του συνεδριακού κέντρου όπου θα διεξαχθεί, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να ανταποκριθούν στο κάλεσμα μη κυβερνητικών οργανώσεων, συνδικάτων και άλλων σε μια μεγάλη διαδήλωση.

Οι αρχές της Αργεντινής, που επικρίθηκαν διότι επέδειξαν πλήρη ανικανότητα να ελέγξουν τις παρεκτροπές πριν από έναν αγώνα ποδοσφαίρου υψηλού κινδύνου το περασμένο Σάββατο, διεμήνυσαν πως δεν θα ανεχθούν «το παραμικρό βίαιο επεισόδιο», έναν χρόνο μετά το G20 του Αμβούργου που αμαυρώθηκε από εκτεταμένες ταραχές.

Μια μεγάλη διαδήλωση προβλέπεται να γίνει αύριο Σάββατο στο κέντρο του Μπουένος Άιρες.

Πέραν των επικρίσεων εναντίον της ίδιας της G20, στην Αργεντινή επικρατεί γενικευμένη δυσαρέσκεια καθώς η χώρα συνεχίζει να μαστίζεται από βαθιά, μακρά οικονομική κρίση, με την κυβέρνηση να υπόσχεται την εφαρμογή μιας θεραπείας λιτότητας. Η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση για την ατελείωτη αυτή κρίση αναμένεται να εκφραστεί το διήμερο.

Κλίμα δυσαρέσκειας όμως αναμένεται να επικρατήσει, για άλλους λόγους, και στο εσωτερικό του συνεδριακού κέντρου που μεταμορφώθηκε για την περίσταση σε αυστηρά φρουρούμενο στρατόπεδο όπου θα έχουν συνομιλίες οι ηγέτες των είκοσι κρατών που αντιπροσωπεύουν το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες από Reuters και AFP.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που συνεχίζει να είναι αντιμέτωπος με μια όλο και πιο απειλητική έρευνα για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, δεν παρέλειψε να εξάψει τα πνεύματα πριν καν φθάσει.

Ο απρόβλεπτος μεγιστάνας κατέλαβε εξαπίνης όλο τον κόσμο ακυρώνοντας την Πέμπτη -μέσω Twitter- την πολυαναμενόμενη συνάντηση που προγραμματιζόταν να έχει με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μία ώρα αφού είχε επιβεβαιωθεί πως θα γινόταν.

Ο Τραμπ φάνηκε να στέλνει εντελώς αντιφατικά μηνύματα πριν από τη διμερή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, για πολλούς κρίσιμη, καθώς ο ολοένα εντεινόμενος εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη ήδη βαραίνει στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Το διακύβευμα σε αυτή τη σύνοδο της G20 ενδέχεται να είναι εάν θα παραμείνει πιστό στο δόγμα της πολυμερούς συνεργασίας, που πρυτανεύει από το 2008, την πρώτη σύνοδο κορυφής του, όταν επικρατούσε πανικός εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, με δεδομένο τον ιδιόμορφο ακτιβισμό ενός αμερικανού προέδρου που εμφανώς απεχθάνεται τη διπλωματία.

Γύρω από το τραπέζι της G20 υπάρχουν «δισταγμοί», αναφύονται μορφές «επιθετικότητας», επανεμφανίζονται «ρήγματα», προειδοποίησε το βράδυ της Πέμπτης ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Πολλοί θα ήθελαν να πιστεύουν πως οι ηγέτες των ισχυρότερων χωρών του κόσμου θα προσπαθούσαν να επιλύσουν τις διαφορές τους, αντί να επιδεικνύουν «φιλοπόλεμη» συμπεριφορά, να υιοθετούν πολιτική «απομονωτισμού», να κλείνουν «ξανά τα σύνορά τους », συμπλήρωσε. Τα φραστικά πυρά του Μακρόν δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ποιον είχαν στόχο. Άλλωστε η σχέση του με τον Τραμπ, που αρχικά έμοιαζαν πολύ εγκάρδια, έχει σαφώς ψυχραθεί.

Με φόντο την άνοδο του προστατευτισμού, η επίσημη υπογραφή αργότερα σήμερα της νέας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό μοιάζει σχεδόν δύσκολη.

Μένει να φανεί εάν οι ηγέτες της G20 θα καταφέρουν να δώσουν στη δημοσιότητα, μετά το πέρας της συνόδου αύριο Σάββατο, μια τελική ανακοίνωση που θα αντιπροσωπεύει έστω μια ελάχιστη συναίνεση για κάποιες από τις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις.

Μεταξύ μιας οικογενειακής φωτογράφισης και μιας συνάντησης εργασίας, οι ηγέτες θα κάνουν επίσης σωρεία κατ’ ιδίαν, και σε ορισμένες περιπτώσεις ευρύτερων, συναντήσεων. Ενίοτε χωρίς προηγούμενο: ο Τραμπ σχεδιάζει να δει μαζί τους πρωθυπουργούς της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Ο Πούτιν, ο οποίος έγινε στόχος ομαδικών φραστικών πυρών μετά τη στρατιωτική κλιμάκωση με την Ουκρανία στην Αζοφική Θάλασσα, αναμένεται από την πλευρά του να συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ και με τον Ναρέντρα Μόντι. Αλλά και με τον Σίνζο Άμπε, την ώρα που η Μόσχα και το Τόκιο προσπαθούν να κλείσουν μια συμφωνία για τις Κουρίλες, ένα από τα βασικά αγκάθια στη διμερή σχέση από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ρώσος πρόεδρος θα δει επίσης σήμερα τον γάλλο ομόλογό του. Ο Μακρόν, που σχεδίαζε μια συντονιστική συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών, ίσως αισθανθεί λιγάκι μόνος: η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα αργήσει να αφιχθεί στο Μπουένος Άιρες, εξαιτίας μιας τεχνικής βλάβης στο γερμανικό κυβερνητικό αεροσκάφος.