Στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης βρίσκεται η Αυστραλία μετά την παραίτηση του προέδρου της Βουλής, Πίτερ Σλίπερ, που στερεί από την κυβέρνηση μειοψηφίας της Τζούλιας Γκίλαρντ ακόμα μια ψήφο. Νέα πρόεδρος της Βουλής ανέλαβε η Ανν Μπερκ που εκλέγεται στην έδρα Τσίσολμ της Βικτόριας και είναι η δεύτερη γυναίκα-πρόεδρος στην 112χρονη ιστορία του αυστραλιανού κοινοβουλίου.
Θεσμικά, αναφέρει το ΑΜΠΕ, τις κορυφαίες τρεις πολιτειακές θέσεις της Αυστραλίας τις κατέχουν τώρα γυναίκες! Γενική κυβερνήτης η Κουέντιν Μπράις, πρωθυπουργός η Τζούλια Γκίλαρντ και πρόεδρος της Βουλής η Ανν Μπέρκ.
Ο κ. Σλίπερ παραιτήθηκε παρά το γεγονός ότι τον υπερασπίστηκε σθεναρά η κυβέρνηση και προσωπικά η ίδια η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ, στην πρόταση μομφής που είχε καταθέσει εναντίον του ο Συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικών. Η πρόταση καταψηφίστηκε με μια ψήφο διαφορά (69-70) αλλά η αντιπολίτευση πέτυχε τον στόχο της. Ο κ. Σλίπερ παραιτήθηκε από πρόεδρος της Βουλής, αλλά διατηρεί τη βουλευτική του έδρα ως ανεξάρτητος.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Σλίπερ ήταν μέλος του αντιπολιτευόμενου Συνασπισμού Φιλελευθέρων-Εθνικών αλλά παραιτήθηκε από τις τάξεις του και ανεξαρτητοποιήθηκε όταν η κυβέρνηση του πρότεινε την θέση του προέδρου της Βουλής για να μην εξαρτάται αποκλειστικά από την ψήφο ανεξάρτητου βουλευτή ‘Αντριου Γουΐλκι που απειλούσε να την «ρίξει». Μετά από λίγους μήνες στη θέση του προέδρου της Βουλής υποχρεώθηκε να παραιτηθεί προσωρινά, όταν ένας πρώην σύμβουλός του, ο Τζέιμς Άσμπι, τον κατηγόρησε για σεξουαλική παρενόχληση.
Αυτές τις μέρες διεξάγεται η δίκη και στο δικαστήριο κατατέθηκαν πάνω από 200 μηνύματα που αντάλλαξε ο κ. Σλίπερ, μέσω κινητού τηλεφώνου με τον κ. Άσμπι, όπου υπάρχουν σεξουαλικά υπονοούμενα, αλλά και ιδιαίτερα υποτιμητικά σχόλια για γυναίκες. Μετά τη γνωστοποίηση των μηνυμάτων αυτών, η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής υποστηρίζοντας ότι ο κ. Σλίπερ που εκφράζεται με χυδαίο τρόπο για τις γυναίκες δεν μπορεί να είναι πρόεδρος της Βουλής.
Η πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, σφυροκόπησε τον κ. Άμποτ και τον κατηγόρησε για υποκρισία λέγοντας πως και η συμπεριφορά του ίδιου δεν είναι καλύτερη απ’ αυτή του κ. Σλίπερ, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα. Είπε ακόμα πως η Βουλή δεν πρέπει να αποφασίσει για τον κ. Σλίπερ, έως ότου αποφανθεί η δικαιοσύνη.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε ο κ. Σλίπερ «σώθηκε» με μόλις μια ψήφο. Λίγη ώρα αργότερα όμως ανακοίνωσε την παραίτησή του, αναγνώρισε το λάθος του για τα μηνύματα που αντάλλαξε με τον κ. Άσμπι και ζήτησε συγγνώμη. Όπως σημειώνουν οι οικονομικοί αναλυτές η κα Γκίλαρντ έκανε «γκάφα» που επέλεξε για πρόεδρο τον κ. Σλίπερ και τον στήριξε στη συνέχεια και η κυβέρνησή της δύσκολα, πλέον, θα περνά νομοσχέδια από την Βουλή. Και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να καταψηφιστεί και να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή.