Το κοινοβούλιο της Σερβίας ήρε την βουλευτική ασυλία του βουλευτού του Δημοκρατικού Κόμματος (DS), Όλιβερ Ντούλιτς, ο οποίος διώκεται για κατάχρηση εξουσίας την περίοδο 2009 – 2010 όταν ήταν υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.
Με 150 ψήφους υπέρ και μία ψήφο κατά, η βουλή επικύρωσε πρόταση της Επιτροπής Θεσμών για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ντούλιτς. Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος δε συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Η εισαγγελία για το οργανωμένο έγκλημα κατηγορεί τον Ντούλιτς ότι ως υπουργός καταχράστηκε την εξουσία δίνοντας άδεια σε σλοβενική εταιρία, που δεν πληρούσε τους όρους, να κατασκευάσει δίκτυο οπτικών ινών στη Σερβία. Το περασμένο Σάββατο, το πρωί, η αστυνομία προσπάθησε να συλλάβει τον Ντούλιτς στην οικία του στη Σουμπότιτσα, ωστόσο ο βουλευτής του δημοκρατικού κόμματος επικαλέστηκε την βουλευτική του ιδιότητα.
Αργότερα, την ίδια ημέρα, επισκέφτηκε ο ίδιος τον ανακριτή ζητώντας να δώσει κατάθεση για την υπόθεση που κατηγορείται. Το αίτημα του απορρίφθηκε διότι κατά την προσπάθεια προσαγωγής του επικαλέστηκε την βουλευτική του ιδιότητα και σύμφωνα με το νόμο πρέπει να υπάρξει απόφαση της βουλής για την άρση της ασυλίας. Σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Ντούλιτς ζήτησε εκ νέου να καταθέσει στον ανακριτή δηλώνοντας ότι παραιτείται από το δικαίωμα της ασυλίας. Στη συνεδρίαση επικράτησε ένταση, με τους βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος να κάνουν λόγο για πολιτική δίωξη. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπόρις Τάντιτς, σχολιάζοντας τις εξελίξεις δήλωσε: «Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν προστατεύει όσους είναι ένοχοι και απαιτεί από όλα τα θεσμικά όργανα να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά, δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα λυντσαρίσματος στην οποία οι υπεύθυνοι για ενδεχόμενες καταχρήσεις αποκρύπτονται και δέχονται επιθέσεις αθώοι άνθρωποι, χωρίς να υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο».
Ο Όλιβερ Ντούλιτς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, θεωρείται ύποπτος για κατάχρηση εξουσίας στην υπόθεση παροχής άδειων στη σλοβένική εταιρία NUBA Invest για την κατασκευή δικτύου οπτικών ινών κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου της Σερβίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο κατηγορητήριο, ο πρώην υπουργός, προχώρησε αυτοβούλως στην επιλογή της συγκεκριμένης εταιρίας, χωρίς κανένα δημόσιο διαγωνισμό και χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από τους κρατικούς φορείς και δημόσιες επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εκείνων των φορέων το έδαφος των οποίων διασχίζει το οπτικό δίκτυο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλλεξε η Εγκληματολογική υπηρεσία της αστυνομίας οι άδειες στη NUBA Invest δόθηκαν ένα χρόνο νωρίτερα από ότι σε άλλες εταιρίες που κατέθεσαν σχετικό αίτημα, όπως η κρατική Telekom και η ιδιωτική SBB, γεγονός που δημιούργησε άνισους όρους εις βάρος των εταιριών αυτών. Το υπουργείο επικεφαλής του οποίου ήταν ο Ντούλιτς από τις 16 Οκτωβρίου του 2009 μέχρι τις 25 Οκτωβρίου του 2010 παρείχε, αποκλειστικά στη NUBA Invest, άδειες για την τοποθέτηση οπτικών ινών απορρίπτοντας ταυτόχρονα όλες τις άλλες εταιρίες. Οι άδειες που έλαβε αφορούσαν την τοποθέτηση οπτικών ινών κατά μήκος των εθνικών οδικών αρτηριών προς την Κροατία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ. Η υπόθεση κίνησε υποψίες εξαιτίας του γεγονότος ότι η NUBA Invest δεν πληρούσε τους όρους για να αναλάβει ένα τέτοιο μεγάλο έργο με δεδομένο ότι δεν ήταν εταιρία τηλεπικοινωνιών ενώ, από την άλλη, στο επιμελητήριο ήταν καταχωρημένη ως εταιρία που απασχολεί ένα άτομο με κεφάλαιο κίνησης 3000 ευρώ. Μερίδα του σερβικού Τύπου ισχυρίζεται ότι η επιλογή της συγκεκριμένης εταιρίας δεν ήταν τυχαία αφού, όπως λέγεται, ο Ντούλιτς συνδέεται με δεσμούς φιλίας με τον ιδιοκτήτη της NUBA Invest, Ράστο Τόμαζιτς. Για την υπόθεση αυτή κατηγορούνται επίσης ο πρώην υφυπουργός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Νεμπόισα Γιάνιτς και ο εκτελών χρέη διευθυντού της δημόσιας επιχείρησης «Αυτοκινητόδρομοι Σερβίας» (JP-Putevi Srbije), Ζόραν Ντρόμπνιακ, που συνυπέγραφαν τις σχετικές άδειες. Οι συγκατηγορούμενοι του Ντούλιτς συνελήφθησαν προχθές και αφού κατέθεσαν στον ανακριτή αφέθησαν ελεύθεροι μέχρι να αποφασιστεί αν θα τους ασκηθεί ποινική δίωξη.
Σύμφωνα με τη σερβική νομοθεσία, εφόσον ο Ντούλιτς οδηγηθεί σε δίκη και κριθεί ένοχος, το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από δύο έως δώδεκα έτη.