«Θορυβημένος από τις κλιμακούμενες εντάσεις» ανάμεσα στη Συρία και στην Τουρκία δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν και προειδοποίησε ότι μεγεθύνεται ο κίνδυνος η συριακή κρίση, που διαρκεί 18 μήνες, να προκαλέσει ανάφλεξη στην περιφέρεια, είπε ο εκπρόσωπός του.

«Ο γενικός γραμματέας είναι θορυβημένος από την κλιμακούμενη ένταση κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Τουρκίας», είπε ο Μάρτιν Νεσίρκι, εκπρόσωπος του Μπαν, στους δημοσιογράφους.

Μετά από τη ρίψη ενός όλμου στην Τουρκία από το συριακό έδαφος την Τετάρτη, που είχε αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο πέντε άνθρωποι, ο τουρκικός στρατός έπληξε στόχους στη Συρία. Η Τουρκία κάλεσε παράλληλα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει «την αναγκαία δράση» για να σταματήσει τη συριακή επιθετικότητα και να διασφαλίσει ότι η τουρκική εδαφική ακεραιότητα θα γίνει σεβαστή.

Ο Μπαν «ζήτησε από όλες τις πλευρές (…) να αποκηρύξουν τη βία, να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να κάνουν όλες τις αναγκαίες προσπάθειες για να υπάρξει πρόοδος προς μια πολιτική λύση».

Ο διεθνής απεσταλμένος Λάκνταρ Μπραχίμι «βρίσκεται σε επαφή με Τούρκους και Σύρους αξιωματούχους για να (τους) ενθαρρύνει να μειώσουν την ένταση», πρόσθεσε ο Νεσίρκι.