Τον Μιτ Ρόμνεϊ θεωρούν νικητή του πρώτου debate με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα τα αμερικανικά ΜΜΕ στις πρώτες εκτιμήσεις τους. Μερίδα αναλυτών επισημαίνει ωστόσο πως αυτό θα διαπιστωθεί τις επόμενες μέρες, όταν θα παρουσιαστούν νέες δημοσκοπήσεις. Θα διαπιστωθεί δηλαδή στο αν τελικά ο Ρόμνεϊ καταφέρει να μειώσει τη διαφορά των 3 με 5 ποσοστιαίων μονάδων που τον χώριζαν από τον Μπαράκ Ομπάμα, μέχρι τη διεξαγωγή του πρώτου debate.
Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές, αναφέρει το ΑΜΠΕ υποστηρίζουν ότι ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου εμφανίστηκε ήρεμος, ειλικρινής, καθώς και πιο συγκροτημένος στις πολιτικές του θέσεις, θέλοντας έτσι να αναδείξει υπευθυνότητα και συνέπεια ενός ηγέτη που αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των Αμερικανών. Επίσης, προσπάθησε με ψύχραιμο ύφος να κερδίσει τους ανεξάρτητους και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, οι οποίοι παραδοσιακά δεν θέλουν ένα πρόεδρο θυμωμένο. Αντίθετα, ο Μιτ Ρόμνεϊ εμφανίστηκε πιο επιθετικός γιατί, όπως εκτιμάται από τους ίδιους αναλυτές, επιδίωκε να προκαλέσει τον αντίπαλό του και να τον εκθέσει για τη μέχρι τώρα πολιτική του, εκμεταλλευόμενος την αργή ανάκαμψη της οικονομίας.
Η πρώτη τηλεμαχία αφορούσε μόνο εσωτερικά θέματα: οικονομία, υγεία, εκπαίδευση και ενέργεια. Ο πρόεδρος Ομπάμα στηρίχθηκε στο γεγονός ότι παρέλαβε την εξουσία όταν η χώρα είχε οδηγηθεί σε μια πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, προβάλλοντας την ανάγκη για «οικονομικό πατριωτισμό» και για στήριξη της μεσαίας τάξης. «Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Το ερώτημα δεν είναι που έχουμε πάει, αλλά που έχουμε στόχο να πάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, που ζητά την επανεκλογή του για άλλα τέσσερα χρόνια στην προεδρία της χώρας, υποστηρίζοντας ότι «η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη».
Από την πλευρά του, ο Μιτ Ρόμνεϊ άσκησε έντονη κριτική στον πρόεδρο Ομπάμα, ισχυριζόμενος ότι έχουν ειπωθεί ανακρίβειες σχετικά με το προτεινόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους φορολογικό σχέδιο και περιέγραψε ιστορίες ψηφοφόρων, που συνάντησε κατά την προεκλογική του εκστρατεία και οι οποίοι έχουν χάσει τις δουλειές τους, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να τους βοηθήσει, «αλλά πρέπει να αλλάξουμε προσέγγιση», όπως είπε. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σ’ ένα σχέδιο πέντε σημείων για την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων, την ενίσχυση του εμπορίου, την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Κάποιοι άλλοι αναλυτές υποστήριξαν ότι ορισμένες από τις θέσεις που παρουσίασε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος αναιρούν άλλες θέσεις που παρουσίασε τον τελευταίο καιρό στην προεκλογική περίοδο, σημειώνοντας ότι οι Δημοκρατικοί αναμένεται να αξιοποιήσουν δεόντως τις επόμενες μέρες τις «συγκρουόμενες απόψεις» του κ. Ρόμνεϊ, ο οποίος σε ορισμένα σημεία επιχείρησε να έρθει πιο κοντά στο κέντρο, όπως σημειώνεται, για να κερδίσει τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους. Αυτό όμως φαίνεται ότι δυσαρέστησε μέλη της άκρας δεξιάς πτέρυγας των Ρεπουμπλικάνων. Επίσης, άσχημη εντύπωση προκάλεσε η θέση που διατύπωσε ότι μέσα στα πλαίσια της πολιτικής του λιγότερου κράτους και των περικοπών θα κλείσει τη δημόσια τηλεόραση.
Ο πρόεδρος Ομπάμα άσκησε κριτική στον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο για το φορολογικό του σχέδιο και τη μείωση της φορολογίας στους πλούσιους. Λόγω όμως της ήπιας μορφής επιχειρηματολογίας του, αποφεύγοντας να ασκήσει δριμεία κριτική στους αντιπάλους του, φαίνεται ότι προκάλεσε δυσαρέσκεια σε μέλη της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού κόμματος.
Πάντως, υπάρχει προϊστορία με τις τηλεμαχίες, γιατί και άλλοι πρόεδροι που διεκδικούσαν την επανεκλογή τους είχαν χάσει μεν τις εντυπώσεις, κυρίως στο πρώτο ντιμπέιτ, αλλά στη συνέχεια είχαν κερδίσει τις εκλογές. Επίσης, εκτιμάται ότι πιο επιθετικός θα εμφανιστεί ο αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στην τηλεμαχία που θα έχει με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την αντιπροεδρία, Πολ Ράιαν, στις 11 Οκτωβρίου.
Οι επόμενες δυο τηλεοπτικές αναμετρήσεις Ομπάμα-Ρόμνεϊ θα διεξαχθούν στις 16 και 22 Οκτωβρίου, σε Νέα Υόρκη και Φλόριντα, αντίστοιχα.