Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ αρνήθηκε να μεταβεί στο μουσείο του Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη εξαιτίας «των συνθηκών κράτησης του σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ», ο οποίος είναι φυλακισμένος στη Ρωσία, αναφέρεται σε μήνυμα του Γαλλοελβετού κινηματογραφιστή το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τη γαλλική Εταιρεία Σκηνοθετών Κινηματογραφικών Ταινιών (SRF).
«Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας, αλλά με δεδομένες τις συνθήκες κράτησης του σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ, δεν αισθάνομαι ότι μου επιτρέπεται προς το παρόν να επισκεφθώ το Ερμιτάζ, όση και αν είναι η φιλία μου με τον ρωσικό λαό», γράφει ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ σε αυτό το μήνυμα προς τον Ντιμίτρι Όζερκοφ, διευθυντή του τμήματος σύγχρονης τέχνης του μουσείου του Ερμιτάζ, ο οποίος τον προσκάλεσε να επισκεφθεί το μουσείο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο 87χρονος σκηνοθέτης ταινιών όπως οι «Με κομμένη την ανάσα» και «Η περιφρόνηση» προσθέτει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί «με προσοχή την εξέλιξη των γεγονότων».
Καλλιτέχνες και διανοούμενοι από ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους οι κινηματογραφιστές Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Βιμ Βέντερς και Άκι Καουρισμάκι, κάλεσαν πρόσφατα, με ανοιχτή επιστολή τους, τους αξιωματούχους των δημοκρατικών χωρών να επιτύχουν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την απελευθέρωση του Ουκρανού κινηματογραφιστή Όλεγκ Σεντσόφ.
Αντίθετος στην προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία, ο Όλεγκ Σεντσόφ καταδικάσθηκε το 2015 από τη ρωσική δικαιοσύνη σε 20 χρόνια εγκλεισμό σε στρατόπεδο εργασίας για «τρομοκρατία» και «λαθρεμπόριο όπλων», στο τέλος μιας δίκης η οποία καταγγέλθηκε ως «σταλινική» από τη ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία.
Ο 42χρονος κινηματογραφιστής, ο οποίος τιμήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου με το Βραβείο Ζαχάροφ που απονέμει το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έκανε φέτος απεργία πείνας επί 145 ημέρες για να απαιτήσει την απελευθέρωση όλων των Ουκρανών «πολιτικών κρατουμένων» που κρατούνται στη Ρωσία. Κρατείται στο ρωσικό στρατόπεδο εγκλεισμού του Λαμπιτνάνγκι, πάνω από τον αρκτικό πολικό κύκλο.