Τουλάχιστον 15 πολίτες, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, έχασαν σήμερα τη ζωή τους στη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσε ο συριακός στρατός εναντίον της πόλης Σαλκίν στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το οποίο, ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.
«Στρατιωτικό αεροσκάφος έπληξε με πυραύλους κτίρια της Σαλκίν», δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος πρόσθεσε ότι πτώματα βρίσκονται στα ερείπια των κτιρίων.
Βίντεο που ανήρτησαν ακτιβιστές στο διαδίκτυο δείχνουν απανθρακωμένα και διαμελισμένα πτώματα.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εργάζονται για την πτώση του καθεστώτος της Δαμασκού χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τα χημικά όπλα, όπως έκαναν και με το Ιράκ.
Ωστόσο ο υπουργός, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Μαγιαντίν της Βηρυτού, η οποία θα μεταδοθεί σήμερα, δεν ξεκαθαρίζει εάν το καθεστώς Άσαντ έχει στην κατοχή του χημικά όπλα.
«Το θέμα αυτό (των χημικών όπλων) είναι μια επινόηση της αμερικανικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Μουάλεμ, ο οποίος έδωσε τη συνέντευξη από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Αυτά τα χημικά όπλα, εάν υπάρχουν, επαναλαμβάνω, εάν υπάρχουν, πώς είναι δυνατό να τα χρησιμοποιήσουμε κατά του ίδιου του λαού μας;», τόνισε.
«Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι η Συρία διαθέτει χημικά όπλα ή ότι έχει την πρόθεση να τα χρησιμοποιήσει τα όπλα αυτά κατά του λαού της. Είναι μια ουτοπία που επινόησαν (οι ΗΠΑ) για να εξαπολύσουν επιχείρηση κατά της Συρίας όπως έπραξαν στο Ιράκ», υπογράμμισε ο Σύρος υπουργός.
Την Παρασκευή, ο Σμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση μετακίνησε τα χημικά όπλα για λόγους ασφαλείας.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, το εκατοντάδων τόννων χημικό οπλοστάσιο αυτό χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970 και είναι το σημαντικότερο στη Μέση Ανατολή.
Το συριακό καθεστώς παραδέχθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο ότι διαθέτει χημικά όπλα και απείλησε να τα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση δυτικής στρατιωτικής επέμβασης, αλλά ποτέ κατά του λαού.
Οι αντάρτες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει μεταφέρει ορισμένα από τα όπλα αυτά στα σύνορα.
Εξάλλου, αντάρτες δήλωσαν ότι συνέλαβαν πέντε Υεμενίτες αξιωματικούς στο Χαλέπι, οι οποίοι μάχονταν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων.