Το ψήφισμα για την ανακήρυξη της Παλαιστίνης σε κράτος-μη μέλος του ΟΗΕ θα παρουσιαστεί μετά τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και ως το τέλος του έτους, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).
“Αρχίσαμε διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του κειμένου που θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση με το οποίο θα αναβαθμίζεται το παλαιστινιακό καθεστώς σε αυτό κράτους-παρατηρητή”, δήλωσε η Χανάν Ασράουϊ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΑΠ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη.
“Οι περισσότεροι υπολογίζουν σε μια οριστικοποίηση των διαβουλεύσεων ως το τέλος της χρονιάς. Άλλοι πρότειναν να βάλουμε στόχο την 29η Νοεμβρίου, που είναι η Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό”, διευκρίνισε η Ασράουϊ, την επομένη της επισημοποίησης του διαβήματος αυτού από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς από το βήμα του ΟΗΕ.
“Ο πρόεδρος δήλωσε ανοιχτά ότι δεν θα παρουσιάσει το ψήφισμα πριν από τις αμερικανικές εκλογές”, σημείωσε.
“Φτάσαμε σε ένα στάδιο κρίσιμης σημασίας. Στο Ισραήλ επετράπη να υπονομεύσει τη λύση των δύο κρατών, σε τέτοιο σημείο που αυτό αποτελεί μια ύστατη προσπάθεια των Παλαιστινίων για να επιχειρήσουν να σώσουν τις πιθανότητες που υπάρχουν για ειρήνευση και για τη λύση των δύο κρατών”, υπογράμμισε η ίδια.
“Χάσαμε τη δυναμική του περσινού έτους, στο Συμβούλιο Ασφαλείας” όταν ο πρόεδρος Αμπάς κατέθεσε το ιστορικό αίτημα για ένταξη στον ΟΗΕ ενός κράτους της Παλαιστίνης ως πλήρους κράτους μέλους”, αναγνώρισε η Ασράουϊ.
Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες αξιώνουν την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν διακοπεί εδώ και δύο χρόνια, όπως επίσης και να σταματήσει το Ισραήλ τις εποικιστικές του δραστηριότητες στα κατεχόμενα εδάφη από το 1967 και να αποδεχθεί τα σύνορα που υπήρχαν πριν από τον πόλεμο του 1967 ως βάση για τις διαπραγματεύσεις.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απορρίπτει τα αιτήματα αυτά και θέλει διαπραγματεύσεις “άνευ προϋποθέσεων” με στόχο την αναγνώριση του Ισραήλ ως “κράτος του εβραϊκού λαού” και τη διατήρηση υπό τον έλεγχό του ενός μέρους του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν τα αιτήματα αυτά.