Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε σήμερα πως πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διεξάγει μια σύνοδο με τη Βρετανία, μετά το πράσινο φως της βρετανικής κυβέρνησης στο σχέδιο της συμφωνίας για το Brexit.
«Μόλις έστειλα μια επιστολή με αυτήν την πρόταση [επισημαίνοντας ότι] αποφασιστική πρόοδος καταγράφθηκε στις διαπραγματεύσεις για ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση», έγραψε ο Γιούνκερ σε ένα tweet, κάνοντας λόγο για μια σύνοδο αυτόν τον μήνα.
Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε με τη συμφωνία για το Brexit.
«Είναι ενθαρρυντικό που βλέπουμε ότι προχωράμε προς μια δίκαιη συμφωνία που θα διασφαλίσει μια ομαλή αποχώρηση, περιλαμβανομένης της εγγύησης του μηχανισμού ασφαλείας (backstop, κατά την ορολογία που χρησιμοποιείται στις Βρυξέλλες) όσον αφορά τα σύνορα με την Ιρλανδία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Αυτή η συμφωνία είναι ένα ορόσημο προς μια αξιόπιστη και βιώσιμη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας».
«Ναι» από το υπουργικό συμβούλιο της Μέι, αλλά με πολλές ενστάσεις
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Τερέζα Μέι ότι η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit στο οποίο κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.
Η Μέι ανέφερε ότι το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ είναι το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσε να διαπραγματευτεί η βρετανική κυβέρνηση, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τη συμφωνία, κάνοντας λόγο για ένα αποφασιστικό βήμα που θα βοηθήσει τη χώρα να προχωρήσει. Υπογράμμισε ακόμα ότι η συμφωνία είναι σταθερά προς το εθνικό συμφέρον.
Πρόσθεσε εξάλλου η συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit.
Η ίδια ξεκαθάρισε πως η συμφωνία θα τεθεί υπό εξαντλητικό έλεγχο, ενώ δήλωσε έτοιμη να εξηγήσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με δήλωση της στο κοινοβούλιο.
Πάντως, το δίκτυο Sky News μετέδωσε ότι στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου επικράτησε «μεγάλη διάσπαση» για το σχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ενώ 10 υπουργοί φαίνεται πως αντιτάχθηκαν στο σχέδιο.
Ωστόσο, κανένας δεν απείλησε με παραίτηση, όπως δήλωσε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters. Σε ερώτηση αν οποιοδήποτε μέλος του υπουργικού συμβουλίου απείλησε να παραιτηθεί, ο αξιωματούχος απάντησε: «Κανένας».
«Σαφώς υπήρχαν έντονες απόψεις που διατυπώθηκαν για αυτό το θέμα, τις οποίες αναγνωρίζουμε», ανέφερε ο ίδιος.
«Αποφασιστικό βήμα»
Αυτή η συμφωνία είναι ένα αποφασιστικό, κρίσιμο βήμα για την κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.
Σημείωσε ότι ο δρόμος για τη διασφάλιση μιας ήπιας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, εξακολουθεί να είναι μακρύς και δυνητικά δύσκολος.
Ανέφερε ότι βρέθηκε μια λύση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας για την αποφυγή «σκληρών συνόρων» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας
«Βρήκαμε μαζί μια λύση», είπε ο Μπαρνιέ στους δημοσιογράφους.
Σε ερώτηση αν είναι εφικτές περαιτέρω διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία αυτή, ο ίδιος είπε ότι όλοι και στις δύο πλευρές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Τι προβλέπει το σχέδιο
Η συμφωνία που επετεύχθη θα δίνει στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου ένα βασικό επίπεδο πρόσβασης στις χρηματαγορές του μπλοκ μετά το Brexit.
Η συμφωνία θα βασίζεται στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης στην χρηματαγορά της ΕΕ γνωστή ως «ισοδυναμία», μια αποδυναμωμένη σχέση που αξιωματούχοι των Βρυξελλών τόνιζαν από την αρχή ότι είναι ο καλύτερος διακανονισμός που η Βρετανία μπορεί να αναμένει.
Μια τέτοια συμφωνία, όπως μεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα παρόμοιο επίπεδο πρόσβασης στην ΕΕ όπως αυτή έχουν μεγάλες αμερικανικές και γιαπωνέζικες εταιρείες, συνδέοντας την παράλληλα με πολλούς κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν.
«Δεσμεύσεις στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία επενδυτών και στον θεµιτό ανταγωνισµό, και παράλληλα σεβασμός στα κανονιστικά συστήµατα των μερών, την αυτονομία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις ισοδυναµίας όσον αφορά το δικό τους συμφέρον», υπογραμμίζε το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας, 585 σελίδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Επιπρόσθετα, Λονδίνο και Βρυξέλες κατέληξαν σε μια λύση για την αποτροπή σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.
Με βάση το κείμενο της συμφωνίας, κάθε τέτοια συμφωνία περιφρούρησης, που θα δει τη Βρετανία και την ΕΕ να εγκαθιδρύουν ένα ενιαίο τελωνειακό έδαφος, θα είναι προσωρινή και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να πετύχουν μια συμφωνία για τις μελλοντικές του σχέσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για να εξασφαλίσουν ότι μια περιφρούρηση δεν θα είναι απαραίτητη.
Ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας
Αντιδρά η πρωθυπουργός της Σκωτίας
Η Σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας Λονδίνου -Βρυξελλών για το Brexit είναι κακό για την οικονομία της Σκωτίας, προσθέτοντας ότι η έγκριση του σχεδίου αυτού θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
«Είναι προφανές ότι (η Μέι) µετά βίας μπορεί να ενώσει το υπουργικό της συμβούλιο για αυτή τη συμφωνία και επίσης είναι ολοένα και περισσότερο σαφές ότι θα παλέψει να κερδίσει την πλειοψηφία για αυτήν στο κοινοβούλιο», είπε με ανακοίνωσή της.
«Αν αυτή η συμφωνία απορριφθεί όντως από το κοινοβούλιο τότε η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να διασφαλίσει μια καλύτερη», συμπλήρωσε η η ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).