Η εικονιζόμενη Eaman Thabet θα παντρευτεί μέσα στο επόμενο διάστημα αλλά δεν πρόκειται για κανένα ευτυχές love story. Η 16χρονη δεν έχει ιδέα ποιος θα είναι ο σύζυγός της ή πού θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής της. Ξέρει όμως πως αν δεν παντρευτεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ίδια και τα αδέλφια της θα λιμοκτονήσουν.

Η Eaman μοιάζει μικρότερη από την ηλικία της. Δεν έχει φάει κανονικό γεύμα εδώ κι εβδομάδες, η οικογένειά της μαζεύει παλιοσίδερα για να επιβιώσει. Τα αδέλφια της ψάχνουν κάθε μέρα για δουλειά αλλά δεν υπάρχουν δουλειές…

Η ιστορία της δεν είναι μοναδική. Ολοένα και περισσότεροι απελπισμένοι γονείς στη μαστιζόμενη από τη φτώχεια Υεμένη αναγκάζονται να παντρεύουν τις κόρες τους για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό.

Η χώρα βρίσκεται στο χείλος της επισιτιστικής καταστροφής κι εκτιμάται πως δέκα εκατομμύρια πολίτες- σχεδόν ο μισός πληθυσμός δηλαδή!- δεν έχει επαρκές φαγητό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, πέντε εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια ενώ ένα εκατομμύριο παιδιά κινδυνεύουν λόγω υποσιτισμού.

Η μητέρα της Eaman, η χήρα Salama Abdu Thabet, δεν θέλει να δει την κόρη της να παντρεύεται τόσο μικρή αλλά νιώθει πως δεν έχει άλλη λύση αν δεν θέλει να δει τα παιδιά της να πεθαίνουν της πείνας. Μερικά κομμάτια ψωμί και λίγη ντομάτα πρέπει καθημερινά να φτάσουν για το γεύμα επτά ανθρώπων…

Η προίκα που θα δώσει ο γαμπρός για να πάρει την Eaman μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά, όση απόσταση χωρίζει τη ζωή από το θάνατο.

«Θα παντρέψω την κόρη μου γιατί ο σύζυγός της θα φροντίσει για το φαγητό και τη στέγη της», λέει η μητέρα της.

«Εμείς δεν έχουμε τίποτα, δεν έχουμε κανονικό σπίτι, κοιμόμαστε στο πάτωμα. Οπότε, θα την παντρέψουμε. Δεν έχουμε φαγητό, δεν έχουμε τίποτα και είμαστε πετά άτομα. Δεν έχουμε αρκετά χρήματα για να αντέξουμε όλοι. Στεναχωριέμαι πολύ, η κόρη μου είναι τόσο μικρή…»

Αυτό που κάνει την κατάσταση ακόμα πιο σκληρή είναι πως η Υεμένη δεν υποφέρει από λιμό ή ελλείψεις τροφίμων.
Τρόφιμα υπάρχουν αλλά η άνοδος των τιμών παγκοσμίως έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να αγοράσουν ούτε τα βασικά όπως ψωμί.

Ίδια μοίρα περίμενε και την 14χρονη Safia που παντρεύτηκε πριν λίγους μήνες επειδή η οικογένειά της χρειαζόταν χρήματα για φαγητό.

«Η ζωή είναι ακριβή και οι τιμές πολύ υψηλές. Δεν μπορούσα να βρω δουλειά κι έτσι αναγκάστηκα να παντρέψω την κόρη μου», λέει ο μπαμπάς της.

«Έχω έξι αδελφές και τρεις αδελφούς. Παντρεύτηκα για να βοηθήσω τον πατέρα μου», λέει η 14χρονη.