Με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκε το ζήτημα της ονομασίας και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου της ΠΓΔΜ, ο κ. Ιβάνοφ, στη διάρκεια της συνάντησης, σημείωσε ότι η χώρα του τηρεί εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για το ζήτημα της ονομασίας και ότι επιδιώκει την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο που ορίζεται από τον ΟΗΕ.
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ για τη συνομιλία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για το ζήτημα της ονομασίας, ανακοινώνοντάς του ότι θα ενθαρρύνει και με άλλες δραστηριότητες την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
«Όπως γνωρίζετε, ο κ. Μπαν Κι Μουν, κατά την επίσκεψή του στη Μακεδονία υποσχέθηκε ότι θα συνομιλήσει προσωπικά με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά. Στη συνάντησή μας με ενημέρωσε για το περιεχόμενο συνομιλίας που είχε μαζί του και για όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ τους. Η συνάντηση, η οποία ήταν πραγματικά ουσιαστική, αποτέλεσε δυνατότητα και για αμοιβαία πληροφόρηση επί γεγονότων και ζητημάτων που σχετίζονται με το ζήτημα που έχουμε με την Ελλάδα. Ο Γ.Γ. υποσχέθηκε ότι θα συνομιλήσει πάλι και με τον κ. Νίμιτς, ώστε να εντατικοποιηθεί η διαπραγμάτευση που διεξάγουμε εδώ και 19 χρόνια. Εμείς, ως χώρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα 19 χρόνια και να φθειρόμαστε σε μια ανορθολογική διένεξη που είναι μοναδική στην ιστορία του ΟΗΕ», δήλωσε μετά την συνάντηση ο κ. Ιβάνοφ.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, όπως είπε, ανέφερε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ πως η χώρα του είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη για διαπραγματεύσεις και πως «η εποικοδομητικότητα της έχει επιβεβαιωθεί πλέον και από την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».
Ο κ. Ιβάνοφ τόνισε ότι «υποχρέωση της Ελλάδας είναι ο σεβασμός της ετυμηγορίας και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας».
Ο κ. Ιβάνοφ σημείωσε ότι μετέφερε στον Μπαν Κι Μουν τη θέση «ότι είναι απαραίτητο, η Ελλάδα να παραμείνει στο πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται αυτές οι συνομιλίες, δηλαδή να γίνονται σεβαστά τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, η Ενδιάμεση Συμφωνία και τώρα, πλέον, και η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».
«Κάθε απόκλιση από το πλαίσιο οδηγεί σε ατέρμονη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων που ποτέ δεν θα οδηγήσουν σε λύση αν μπει κανείς σε ζητήματα ταυτότητας για τα οποία δεν διαπραγματεύεται κανένας στον κόσμο, καθώς κανείς δεν θέλει να του αμφισβητεί κάποιος την ταυτότητά του», πρόσθεσε ο κ. Ιβάνοφ.
Σημείωσε ακόμη ότι τα ζητήματα Ιστορίας αφορούν τους ιστορικούς και πως ΠΓΔΜ έχει υποχρέωση να συνομιλεί με την Ελλάδα μόνο για το ζήτημα της ονομασίας.