Οι πλούσιες χώρες έχουν την ηθική υποχρέωση να διατηρήσουν τη βοήθειά τους στην ανάπτυξη παρά την οικονομική κρίση που τις πλήττει, δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο Κάμερον έκανε αυτή τη δήλωση μετά την πρώτη συνεδρίαση μιας ομάδας εργασίας, αρμόδιας από τον ΟΗΕ να ορίσει τους νέους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης για μετά το 2015. Ο Κάμερον συμπροεδρεύει της ομάδας αυτής με τον πρόεδρο της Ινδονησίας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο και την πρόεδρο της Λιβερίας ‘Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ η δημόσια βοήθεια στην ανάπτυξη -που αναμένεται να κυμανθεί κάτω από 0,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος- μειώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης, καθιστώντας ακόμα δυσκολότερη την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων που είχε ορίσει ο ΟΗΕ για τον περιορισμό της φτώχειας και τη βελτίωση της υγείας και της παιδείας.
«Είναι σημαντικό οι χώρες να τηρούν τις υποσχέσεις που δίνουν. Οι υποσχέσεις αυτές δόθηκαν στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. Είναι προς τον συμφέρον μας η οικοδόμηση ενός πιο ευημερούντος κόσμου”, ώστε να αποτρέπονται οι συγκρούσεις, προβλήματα μετανάστευσης ή οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών. Διευκρίνισε ότι οι νέοι στόχοι του ΟΗΕ θα έχουν βασικό σκοπό την εκρίζωση της “απόλυτης φτώχειας στον πλανήτη», τόνισε ο Κάμερον στον Τύπο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ινδονησίας, με τη δημογραφική πίεση σε ένα κόσμο εννέα δισεκατομμυρίων κατοίκων το 2050, οι στόχοι πρέπει να αντιμετωπίσουν μια μεγαλύτερη ζήτηση για τροφή, ενέργεια, απασχόληση υποδομές, παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος.
Η ομάδα εργασίας έχει ένα χρόνο στη διάθεση της για να ορίσει τους νέους στόχους που θα υιοθετηθούν στην προσεχή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2013.