Ευρωπαϊκό κλίμα υπάρχει στην Κροατία, αφού το 53% των πολιτών της θα ψήφιζαν υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μόλις το 38% θα ψήφιζε κατά, αν διεξαγόταν σήμερα δημοψήφισμα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Ipsos Plus.

Από τους ερωτηθέντες που απάντησαν ότι σίγουρα θα προσέρχονταν στις κάλπες του δημοψηφίσματος, το 61% είπε ότι θα ψήφιζε υπέρ της ένταξης της χώρας και το 34% ότι θα ψήφιζε κατά της προσχώρησης στην Ε.Ε.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα, ο επικεφαλής της έρευνας Ντράγκαν Μπάγκιτς και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε στην Κροατία Πολ Βαντόρεν,  υπογράμμισαν ότι μέχρι στιγμής πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό στήριξης της ένταξης στην Ε.Ε,  που καταγράφεται στη χώρα.

Στο νεαρό πληθυσμό, ηλικίας από 15 έως 29 ετών, παρατηρείται ελαφρώς αυξημένο το ποσοστό εκείνων που τάσσονται υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε.

Όσον αφορά το κριτήριο της γεωγραφικής κατανομής, την ένταξη στην Ε.Ε στηρίζουν περισσότερο οι πολίτες των επαρχιών Ίστρια, Πριμόριε και Γκόρσκι Κότορ και λιγότερο οι πολίτες από τη βόρεια Κροατία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, αυξήθηκε επίσης ο αριθμός των ερωτηθέντων που θεωρούν ότι οι πολίτες της χώρας θα έχουν περισσότερο όφελος απ΄ότι ζημία λόγω της ένταξης στην Ε.Ε.

Οι πολίτες της Κροατίας προσδοκούν από την ένταξη μεγαλύτερη πιθανότητα εύρεσης εργασίας, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κυριότερη αρνητική επίπτωση θα είναι η αύξηση των τιμών.

Ακόμη, το 64% των Κροατών πιστεύει ότι η κροατική οικονομία δεν είναι έτοιμη για ένταξη στην Ε.Ε και το 45% εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη δεν άλλαξαν τίποτα.

Όσον αφορά την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς, μόλις το 2% των Κροατών εμπιστεύεται τους θεσμούς της χώρας και το 34% τους ευρωπαϊκούς.

Το 40% των ερωτηθέντων απάντησε ότι αισθάνεται ανεπαρκώς ενημερωμένο για την Ε.Ε, ενώ το 58% απαντά ότι δεν έχει πληροφόρηση για τις διαπραγματεύσεις της Κροατίας με την Ένωση.