Πρώτο θέμα στη συνάντηση του Ιταλού πρόεδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μοχάμεντ Μόρσι, στο μέγαρο Κυρηνάλιο της Ρώμης, υπήρξε το έργο με θέμα την ζωή του Προφήτη του Ισλάμ, που προκάλεσε βίαιες αντιδράσεις σε σειρά αραβικών χωρών και το οποίο ο Ιταλός πρόεδρος χαρακτήρισε «καταδικαστέο».

«Πρέπει να διευρυνθεί η συνεργασία ώστε να φράξουμε το δρόμο στο κίνδυνο αλόγιστων τρομοκρατικών απαντήσεων σε καταδικαστέα φαινόμενα που ηχούν ως προσβολή προς κάθε θρησκευτική πίστη», πρόσθεσε ο Ναπολιτάνο.

«Η ειρήνη χρειάζεται την κατανόηση και τον σεβασμό όλων των θρησκειών και όλων των διαφορετικών απόψεων, από όλους. Στην Αίγυπτο δίνουμε μεγάλο βάρος στον σεβασμό αυτό. Το Ισλάμ σέβεται τις άλλες θρησκείες και την εφαρμογή κάθε ελευθερίας. Τώρα, αυτό που περιμένουμε, είναι να πάρουν θέση, όλοι-συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών- κατά των προσπαθειών αυτών που στοχεύουν μόνο σε πρόκληση», τόνισε, από την μεριά του, ο Μόρσι.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι χαρακτήρισε, τέλος, «εντελώς απαράδεκτες» τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών πρεσβειών, καθιστώντας σαφές ότι «υπάρχει η υποχρέωση να τύχουν προστασίας οι διπλωματικές αποστολές, όπως και οι τουρίστες».