Εικόνες από το βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» και την ομώνυμη ταινία με τον Τζόνι Μτεπ στο ρόλο του Willy Wonka θυμίζουν οι φωτογραφίες από ένα πραγματικό εργοστάσιο σοκολάτας, το Rowntree.

Η σοκολατοποιία είχε την ιδέα να καλέσει πρώην εργαζόμενες να βοηθήσουν στους εορτασμούς για την 150η επέτειό της. Η εταιρεία, που ανήκει σήμερα στη Nestle, ζητεί τη συμβουλή του προσωπικού του 1930 και 1940 για να ολοκληρωθεί ένα βιβλίο για τη ζωή στο διάσημο εργοστάσιο.

Οι φωτογραφίες ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και δείχνουν πώς ήταν η ζωή στις πρώτες μέρες της παραγωγής σοκολάτας από τον 19ο αιώνα και μετά.

Η οικογένεια Rowntree παρείχε στους εργαζομένους της προνόμια που ούτε φαντάζονταν άλλοι εργαζόμενοι της βικτωριανής εποχής: βιβλιοθήκη, αίθουσα χορού, σχολικές αίθουσες, θέατρο, πισίνα, τράπεζα, οδοντίατρο, μετοχές της εταιρείας και άλλα.

Επιστρέφοντας στο 1870, οι φωτογραφίες έχουν αποτυπώσει στο χρόνο σκηνές όπως το βράσιμο των φρούτων από εργαζόμενους για τα διάσημα ζελεδάκια της εταιρείας.

Υπάρχουν επίσης εικόνες γυναικών να «καθαρίζουν» αμύγδαλα και σοκολάτες, άνδρες να κόβουν αμυγδαλόψιχα, τεράστιες πλάκες σοκολάτες αποθηκευμένες και σακιά με κόκκους κακάο.

Ενδιαφέρουσα είναι και μία φωτογραφία από το 1920 κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για πρόσληψη. Η νεαρή γυναίκα έχει φέρει μαζί της και τη μητέρα της.

Ο Neil Hanson που ανέλαβε τη συγγραφή του βιβλίου, καλεί τους εργαζόμενους της περιόδου 1930-1940 ή και συγγενείς τους να βοηθήσουν στην ολοκλήρωσή του.

«Έχω ήδη βρει κάποιες υπέροχες ιστορίες και νομίζω πως υπάρχουν πολλές ακόμα», προσθέτει. «Η ιδέα είναι να αναβιώσουν ιστορίες από εκείνη την εποχή που ο ρόλος των γυναικών στο σπίτι και στη δουλειά περνούσε από φάση μεταμόρφωσης.

Η οικογένεια Rowntree βρισκόταν στην πρωτοπορία και επιτρεπόταν στις γυναίκες να σπάσουν τα όρια και να αναλάβουν και ρόλο εποπτών. Παρότι υπήρχαν και γυναίκες οι οποίες δεν δέχονταν να εποπτεύονται από άλλες γυναίκες! Μέχρι την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η οικογένεια δεν προσλάμβανε παντρεμένες γυναίκες. Πίστευε πως η δουλειά των γυναικών στο σπίτι ήταν τόσο σκληρή που ήταν άδικο να δουλεύουν και εκτός σπιτιού.

Μετά τον πόλεμο έδειχναν κατανόηση στις γυναίκες που είχαν παιδιά και ξεκίνησαν τις απογευματινές βάρδιες ώστε οι γυναίκες νε εργάζονται λίγες ώρες μετά την επιστροφή των συζύγων τους στο σπίτι».

Δείτε τις φωτογραφίες…