Ξεκίνησε σήμερα την πρώτη του επίσκεψη, από τότε που ανέλαβε καθήκοντά του, στη Δαμασκό ο ειδικός απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι, κατά την οποία αναμένεται να συναντηθεί με τον Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ο Μπραχίμι θα συναντήσει σήμερα το σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουάλιντ αλ Μουάλεμ, αύριο θα συναντηθεί με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και με μέλη της συριακής αντιπολίτευσης, την οποία αποδέχονται οι αρχές. Ωστόσο επίσημη συριακή πηγή δήλωσε ότι ο πρόεδρος Άσαντ θα συναντηθεί το Σάββατο με τον Μπραχίμι.

Τον ειδικό απεσταλμένο συνοδεύει ο Μόχταρ Λαμάνι, ο οποίος θα παραμείνει στη Δαμασκό για να αναλάβει τη νέα θέση του ως επικεφαλής του Γραφείου του Κοινού Ειδικού Απεσταλμένου για τη Συρία.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Βαγδάτη με τον Ιρακινό ομόλογό του Χοσιάρ Ζεμπάρι ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι το καθεστώς του Άσαντ είναι «καταδικασμένο».

«Πιστεύουμε ότι το καθεστώς του Άσαντ είναι καταδικασμένο, δεν μπορεί να συνεχίσει. Έχουν διαπραχθεί τόσα εγκλήματα που δεν μπορεί να συνεχίσει», δήλωσε ο Χέιγκ κατά την πρώτη αυτή επίσκεψή του στο Ιράκ.

Ο βρετανός υπουργός πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον Ιρακινό ομόλογό του για την ανάγκη που υπάρχει για «μετάβαση προς μια πιο δημοκρατική και πιο σταθερή Συρία.

«Αυτό είναι το μόνο μέσο για να αποφευχθεί ένας παρατεταμένος εμφύλιος πόλεμος, η κατάρρευση του συριακού κράτους, μια μεγαλύτερη έξοδος προσφύγων ή περαιτέρω απώλειες ανθρώπινων ζωών. Πιστεύουμε στη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης ικανής να ξαναφέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία» είπε.

Την ίδια ώρα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ότι ο Σύρος πρόεδρος θα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία καθώς «δεν υπάρχει θέση για έναν πρόεδρο που σκοτώνει τον λαό του».

Ο Μόρσι σημείωσε ότι συμφωνεί απολύτως με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος δήλωσε την ώρα που τον υποδεχόταν, ότι ο Άσαντ «πρέπει να φύγει». «Θα πρέπει να σταματήσει η αιματοχυσία στη Συρία», πρόσθεσε επίσης ο Μόρσι.

Την ίδια ώρα στο πεδίο των μαχών στη Συρία, οι αντικαθεστωτικοί προήλασαν σήμερα στην Μιντάν, στρατηγική συνοικία στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, στο οποίο μαίνονται μάχες σε πολλά μέτωπα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και στρατιωτικές πηγές.

Στην πόλη αυτή τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιδρομή ελικοπτέρου που έπληξε περιοχή στη συνοικία Τάρεκ αλ Μπαμπ, στο ανατολικό τμήμα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χθες συνολικά 129 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους -70 πολίτες, 42 στρατιώτες και 17 αντικαθεστωτικοί- σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με απολογισμό του Παρατηρητηρίου.