Χιλιάδες άνθρωποι από χώρες της Κεντρικής Αμερικής, που επιχειρούν να φτάσουν σε αμερικανικό έδαφος, συνεχίζουν το ταξίδι τους από το νότιο Μεξικό στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Νωρίς χθες το πρωί, το καραβάνι των μεταναστών άρχισε να περπατά με βόρεια κατεύθυνση, από την πόλη Σιουδάδ Χιδάλγο. Οι μεξικανικές αρχές επιχείρησαν να τους σταματήσουν σε συνοριακή γέφυρα μεταξύ Μεξικού και Γουατεμάλας. Ωστόσο κάποιοι κατάφεραν να περάσουν παράνομα στο Μεξικό, διασχίζοντας με βάρκες στον ποταμό Suchiate. Οι πολίτες, κυρίως από την Ονδούρα, λένε πως προσπαθούν να γλιτώσουν από τη βία και τη φτώχεια. Σύμφωνα με το ΑΡ, δύο χιλιάδες μετανάστες, ψηφίζοντας με ανάταση του χεριού, αποφάσισαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. «Ας περπατήσουμε όλοι μαζί» και «Ναι, μπορούμε!» είναι τα συνθήματά τους. Οι αρχές, όπως μεταδίδει το BBC, δεν τους συνέλαβαν στα σύνορα. Άλλοι μετανάστες έμειναν καθηλωμένοι στα σύνορα επιχειρώντας να μπουν νόμιμα στο Μεξικό. Οι μεξικανικές αρχές αποδέχθηκαν μικρές ομάδες αιτούντων άσυλο και έδωσαν σε άλλους άδειες «επισκέπτη» διάρκειας 45 ημερών. Άλλοι επιβιβάστηκαν σε μέσα μεταφοράς που είχαν ναυλώσει οι αρχές της Γουατεμάλας στο Tecun Uman για να επιστρέψουν εθελοντικά στην Ονδούρα. Ένας μετανάστες, με προσθετικό πόδι, είπε στο BBC πως είναι αποφασισμένος να φτάσει στις ΗΠΑ. «Αναζητώ ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μου. Είναι δύσκολο αλλά πρέπει να αγωνίζεσαι για τα θέλω σου. Ζητώ από τον πρόεδρο Τραμπ να βοηθήσει ανθρώπους σαν κι εμένα, που θέλουν να επιβιώσουν». Ο Τραμπ έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει τους μετανάστες να γυρίσουν πίσω αλλιώς θα κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό και θα διακόψει τη χορήγηση βοήθειας στις χώρες που αφήνουν το καραβάνι να περάσει. Απέδωσε δε στην κίνηση πολιτικά κίνητρα. «Το καραβάνι είναι ντροπή για τους Δημοκρατικούς. Αλλάξτε τους μεταναστευτικούς νόμους ΤΩΡΑ» έγραψε στο Twitter. Ακόμα χίλιοι μετανάστες κυρίως από την Ονδούρα ξεκίνησαν για τις ΗΠΑ, περνώντας από την Esquipulas στη Γουατεμάλα.
Τι έγινε στα σύνορα
Πολλοί από τους μετανάστες πέρασαν στο Μεξικό σπάζοντας τα φράγματα σε γέφυρα που ενώνει τη χώρα με τη Γουατεμάλα. Δεκάδες Μεξικανοί αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να τους αναγκάσουν να υποχωρήσουν, ενώ δέχονταν βροχή από πέτρες. Ορισμένοι πήδηξαν στον ποταμό Suchiate κι άλλοι γύρισαν προς τη Γουατεμάλα ή κάθισαν στη γέφυρα. Σύμφωνα με το BBC, στις συμπλοκές υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί, μεταναστών, αστυνομικών και δημοσιογράφων. Οι μεξικανικές αρχές ανακοίνωσαν πως όσοι έχουν έγκυρα διαβατήρια θα περάσουν κατευθείαν, αν και πιστεύεται πως αυτό αφορά μόνο πολύ λίγους. Όσοι δεν έχουν έγγραφα καλούνται είτε να ζητήσουν καθεστώς πρόσφυγα είτε να επιστρέψουν, ειδάλλως θα συλληφθούν και θα απελαθούν.
Τι δημιούργησε το καραβάνι
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 10% του πληθυσμού της Γουατεμάλας, του Ελ Σαλβαδόρ και της Ονδούρας προσπαθεί να γλιτώσει από τον κίνδυνο, την υποχρεωτική στρατολόγηση σε συμμορίες και την απουσία οικονομικών ευκαιριών. Στην περιοχή καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φόνων στον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, στην Ονδούρα το 2015 καταγράφηκαν 63,75 φόνοι ανά 100.000 και στο Ελ Σαλβαδόρ 108,64.