Κακό στην εθνική συμφιλίωση θεωρεί ότι θα κάνει η ερήμην καταδίκη σε θάνατο του Αντιπροέδρου Τάρεκ αλ Χασέμι, όπως δήλωσε σήμερα ο ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί.
Ο Τάρεκ αλ Χασέμι, που έχει καταφύγει στην Τουρκία, καταδικάστηκε χθες Κυριακή σε θάνατο από δικαστήριο της Βαγδάτης επειδή έδωσε την εντολή για τη δολοφονία μιας δικηγόρου και ενός στρατηγού. Αρνείται τις κατηγορίες και κατηγορεί τον σιίτη πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μάλικι ότι χειραγωγεί το δικαστικό σύστημα.
«Είναι θλιβερό ότι η ποινή ανακοινώθηκε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή» αναφέρει ο κ. Ταλαμπανί σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.
Για τους παρατηρητές, η καταδίκη του Χασέμι μπορεί γρήγορα να αναβιώσει τις πολιτικές εντάσεις ανάμεσα στον Μάλικι και τους επικριτές του, μέρος των οποίων είναι και κοσμικός συνασπισμός Iraqiya του Χασέμι.
«Επισήμως, εξακολουθεί να είναι αντιπρόεδρος. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας παράγοντας που θα αποσταθεροποιήσει τις προσπάθειες για την επίτευξη της εθνικής συμφιλίωσης» γράφει ακόμη ο αρχηγός του ιρακινού κράτους.
Ο Ταλαμπανί προσπαθεί μάταια εδώ και αρκετούς μήνες να οργανώσει μια εθνική διάσκεψη για την επίλυση της διαμάχης ανάμεσα στα διάφορα πολιτικά κόμματα.
Στο μεταξύ ο διοικητής της ιρακινής επαρχίας Ζι Καρ ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη 18 ατόμων που φέρονται ως σύμμαχοι του Αντιπροέδρου Χασέμι και κατηγορούνται για την ενορχήστρωση των βομβιστικών επιθέσεων στη Νασιρίγια, μεταξύ των οποίων και αυτή που έπληξε το Προξενείο της Γαλλίας.
«Έχουμε συλλάβει 18 άτομα τα οποία προετοίμασαν τις βομβιστικές επιθέσεις στη Νασιρίγια. Ανήκουν στο κίνημα Tajdid («Η αναβίωση» στα αραβικά), του οποίου ηγείται ο Τάρεκ αλ Χασέμι», διαβεβαίωσε ο Ταλέμπ αλ Χάσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στο Ιράκ Ντένις Γκάουερ στη Νασιρίγια.
«Η τρομοκρατία δεν έχει θέση στο Ιράκ. Ήρθα να εκφράσω την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς τον ιρακινό λαό και τις ιρακινές αρχές στον αποφασιστικό αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας», τόνισε ο Γκάουερ.
Από την πλευρά του, ένας ανώτερος αξιωματούχος των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι «οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαγδάτη και σε ολόκληρο το Ιράκ είχαν προετοιμαστεί από ομάδες συνδεδεμένες με τον Τάρεκ αλ Χασέμι».
«Αυτοί οι άνθρωποι είχαν μάθει από τους δικηγόρους (του Χασέμι) και τους σωματοφύλακές του ότι η απόφαση θα βγει την Κυριακή. Και με αυτές τις επιθέσεις, προσπάθησαν να αποσπάσουν την προσοχή» πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός που δεν θέλησε να κατονομαστεί.