Φωτογραφίες γραμματέων εν ώρα εργασίας από τη δεκαετία του 1930 έως τη δεκαετία του ’60, που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο έρευνας, αποτυπώνουν τα διαφορετικά στυλ και την αισθητική που επικρατούσε τα περασμένα χρόνια στο συγκεκριμένο επάγγελμα.

Μίνι φούστες, μικροσκοπικά φορέματα, τακούνια, μακιγιάζ… Οι νεαρές γραμματείς επιδεικνύουν το απελευθερωμένο ενδυματολογικό στυλ της εποχής τους και την εξέλιξή του, αλλά και το έντονο μακιγιάζ με τα κόκκινα χείλη που ενίσχυε τη σεξουαλική τους απελευθέρωση, όπως για παράδειγμα ο χαρακτήρας της Joan Holloway στη σειρά «Mad Men».

Δεν είναι όμως μόνο το dress code που άλλαξε με το πέρασμα των χρόνων αλλά και συμπεριφορές που κάποτε θεωρούνταν αποδεκτές στο γραφείο αλλά σήμερα δεν θα γίνονταν εξίσου δεκτές: το κάπνισμα, το αλκοόλ, το απροκάλυπτο φλερτ.

Είναι επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι ενώ οι άνδρες στις φωτογραφίες είναι στην 4η δεκαετία της ζωής τους, οι γυναίκες είναι αισθητά νεότερες, καθώς ήταν συνηθισμένο οι γυναίκες να αφήνουν τη δουλειά τους για να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια.

Δεν ήταν όμως πάντα ή μόνο έτσι. Σε άλλες φωτογραφίες οι γραμματείς φορούν κλειστά ντεκολτέ και φορέματα μέχρι τη μέση της γάμπας ενώ η απόσταση από τον εργοδότη τους είναι η πρέπουσα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και τη γραμματέα του.

Σύμφωνα με ειδικό του International Association of Administrative Professionals (IAAP), που διεξήγε την έρευνα γύρω από το επάγγελμα, για χρόνια ο τίτλος «γραμματέας» είχε υποτιμηθεί εν μέρει λόγω του φεμινιστικού κινήματος. «Ο τίτλος άρχισε να ‘εκπίπτει’ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», αναφέρει ο Ray Weikal. Για το λόγο αυτό σε πολλές περιπτώσεις αντικαταστάθηκε από τον όρο ‘βοηθός’»

«Με την πολιτιστική αλλαγή των δεκαετιών ’50 έως ’70, οι γυναίκες ήθελαν ολοένα και περισσότερα να έχουν τίτλους που αντανακλούσαν καλύτερα το στάτους τους ως πλήρη μέλη της επαγγελματικής τους ομάδας», προσθέτει.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το IAAP, οι αναφορές για εργαζόμενους που έχουν τον όρο «γραμματέας» στο επαγγελματικό τους προφίλ έχουν διπλασιαστεί.

Δείτε τις φωτογραφίες