Δεν πέρασαν τα χειρότερα τελικά για το κόμμα των Εργατικών στην Αυστραλία αφού νέα δημοσκόπηση του οργανισμού Newspoll για λογαριασμό της εφημερίδας «The Australian» δείχνει ότι η δημοτικότητα του κόμματος πήρε την κάτω βόλτα.

Το ίδιο συνέβη -για πρώτη φορά την τελευταία τριετία- και για το κόμμα των Πράσινων που έχασε το τελευταίο δεκαπενθήμερο τρεις ποσοστιαίες μονάδες, για να φτάσει η δύναμή του σε σταυρούς πρώτης προτίμησης στο 8%.

Παρά τις προσπάθειες της πρωθυπουργού Τζούλιας Γκίλαρντ να επιστρέψει σε θέματα που αφορούν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος, η δημοτικότητα των Εργατικών υποχώρησε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν το Εργατικό Κόμμα να συγκεντρώνει το 33% των ψήφων σε σταυρούς πρώτης προτίμησης, σε σχέση με το 35% στην τελευταία δημοσκόπηση. Αντίθετα, κατά μία ποσοστιαία μονάδα αυξήθηκε η δύναμη των συντηρητικών κομμάτων του Συνασπισμού, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η δημοτικότητα του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Τόνι ‘Αμποτ.

Ο Συνασπισμός έλαβε το 46% των ψήφων, σε σχέση με 45% που είχε πριν δύο εβδομάδες. Μετά την καταμέτρηση των σταυρών δεύτερης προτίμησης, ο Συνασπισμός προηγείται του Εργατικού Κόμματος κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες συγκεντρώνοντας το 55% των ψήφων, έναντι 45% των Εργατικών.

Κατά μία ποσοστιαία μονάδα αυξήθηκε η δημοτικότητα της πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ, ενώ αμετάβλητη έμεινε η δημοτικότητα του αρχηγού της αντιπολίτευσης. Στην ερώτηση «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για την πρωθυπουργία», η Τζούλια Γκίλαρντ έλαβε το 39% των προτιμήσεων και ο Τόνι ‘Αμποτ το 38%.