Η κρίση του ευρώ και μέτρα για τη σταθεροποίηση προβληματικών χωρών, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει με τον Αυστριακό ομόλογό της, Βέρνερ Φάιμαν, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης εργασίας που θα πραγματοποιήσει στη Βιέννη την ερχόμενη Παρασκευή.
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε σημερινό, μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της η Γερμανίδα καγκελάριος – η οποία θα έχει συνάντηση και με τον Αυστριακό αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ – η Γερμανία συζητά με τους γείτονές της για το πόσο αλληλεγγύη πρέπει να επιδεικνύεται ή πόσο πρέπει να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, και η ίδια με τον κ. Φάιμαν, βρίσκουν πάντα μια κοινή θέση.
Πέραν των συνομιλιών με τον Αυστριακό καγκελάριο, η κ. Μέρκελ συναντά αυτή την εβδομάδα και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, έχοντας χθες συνομιλίες στο Βερολίνο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ενώ την Πέμπτη θα επισκεφθεί στη Μαδρίτη τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. Την ερχόμενη εβδομάδα, την Τετάρτη, αναμένεται, όπως είναι γνωστό, η καθοριστική απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Κάρλσρουη για το νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αναλυτές στη Βιέννη διαπιστώνουν, εδώ και εβδομάδες, τη διαμόρφωση ενός «άξονα αλληλεγγύης» με τη Νότια Ευρώπη και μια ανεξαρτητοποίησή του από την Ανγκελα Μέρκελ, από την πλευρά του Αυστριακού καγκελάριου και αρχηγού των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, τον οποίο φέρεται να ενοχλούσε τους τελευταίους μήνες η πολιτική επικυριαρχία του Βερολίνο.
Είναι γεγονός, πως ο καγκελάριος Φάιμαν, επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν, έχει πάρει διαφορετικές θέσεις και έχει κρατήσει διαφορετική στάση από τη Γερμανίδα καγκελάριο, στο όλο θέμα της Ευρωζώνης και των χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση.
Και αυτό συνέβαινε, είτε επρόκειτο για το θέμα της Ελλάδας, όπου ο ίδιος πάντα διακήρυττε την ανάγκη τήρησης αλληλεγγύης απέναντί της και την ανάγκη να της δοθεί περισσότερος χρόνος, επισημαίνοντας επανειλημμένα τις θυσίες του ελληνικού λαού εξαιτίας των σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, «που στην Αυστρία θα είχαν προκαλέσει επανάσταση».
Συνέβαινε επίσης, τόσο στο θέμα του Ευρωομολόγων, των οποίων ο Αυστριακός καγκελάριος είναι θερμός υποστηρικτής, όσο και στο θέμα της επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που ο ίδιος πρώτος είχε προτείνει και ζήτησε επανειλημμένα σθεναρά την καθιέρωσή του.
Πρόσφατη, χαρακτηριστική επιβεβαίωση της τελείως διαφορετικής, από εκείνη της Μέρκελ, στάσης του κ. Φάιμαν στο θέμα της Ελλάδας, ήταν οι επανειλημμένες δηλώσεις του, στις οποίες ο Αυστριακός καγκελάριος τόνιζε, πως στην Ελλάδα «θα πρέπει να δοθεί αέρας για να αναπνεύσει».
Έχει επίσης επισημάνει την ανάγκη να ενισχυθούν στην Ελλάδα, από την Ευρώπη, αυτοί που θέλουν την ανοικοδόμησή της και όχι οι διεφθαρμένοι ή άπληστοι που τη λεηλατούν, σημειώνοντας πως είναι ένας σκληρός δρόμος και όσο μακριά και αν βρίσκεται ακόμη ο στόχος, πρέπει να συνεχιστεί για να υπάρξει φως στον ορίζοντα.
Ο καγκελάριος Φάιμαν έχει επίσης επανειλημμένα προειδοποιήσει, πως θα αποτελούσε «ντροπή» για την πλούσια Ευρώπη μια εξέλιξη που θα οδηγούσε την Ελλάδα στη φτώχεια, έπειτα από μια ενδεχόμενη εγκατάλειψη της Ευρωζώνης.