Εδώ και μία εβδομάδα το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός του Αμερικανίδας φοιτήτριας, την οποία κατηγορεί ότι υποστηρίζει το φιλοπαλαιστινιακό κίνημα που υποστηρίζει το μποϊκοτάζ του εβραϊκού κράτους.
Η Λάρα Αλκασέμ κρατείται στο κέντρο μετανάστευσης του διεθνούς αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, αλλά δεν έχει συλληφθεί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της Αρχής Μετανάστευσης Σαμπίν Χαντάντ. «Μπορεί να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες όποτε επιθυμεί» πρόσθεσε.
Η υπόθεση φέρνει στο φως νέο αμφιλεγόμενο ισραηλινό νόμο που εγκρίθηκε το 2017 και απαγορεύει την είσοδο στο Ισραήλ υποστηρικτών του κινήματος BDS (Boycott, Divestment, Sanctions), μια παγκόσμια εκστρατεία που αντλεί την έμπνευσή της από το παράδειγμα της Νότιας Αφρικής και καλεί σε οικονομικό, πολιτισμικό και επιστημονικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ μέχρι να αρθεί η κατοχή των Παλαιστινιακών Εδαφών.
Οι επικριτές του νόμου λένε ότι παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης. Έχει εφαρμοστεί σε πολλές περιπτώσεις, όμως η περίπτωση της Λάρα Αλκασέμ είναι από εκείνες που έχουν προσελκύσει τη μεγαλύτερη προσοχή, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Λάρα Αλκασέμ έφτασε στο Τελ Αβίβ στις 2 Οκτωβρίου και της απαγορεύτηκε η είσοδος στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, ταξίδεψε για να σπουδάσει για ένα χρόνο στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ για να αποκτήσει μάστερ στα ανθρώπινα δικαιώματα και διέθετε βίζα για τον σκοπό αυτό.
Οι ισραηλινές αρχές την κατηγορούν ότι υποστηρίζει το μποϊκοτάζ.
Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν δήλωσε πως θα μπορούσε να επιτρέψει στη Λάρα Αλκασέμ να εισέλθει στο Ισραήλ αν αποκήρυττε δημόσια το BDS.
«Αν η Λάρα Αλκασέμ δηλώσει η ίδια, και όχι διά μέσου κάθε είδους στρεβλώσεων εκ μέρους των δικηγόρων, ότι δεν πιστεύει πλέον ότι είναι νόμιμο να υποστηρίζει το BDS και ότι λυπάται για τις υπόγειες ενέργειές της στο παρελθόν, θα επανεκτιμήσουμε οπωσδήποτε τη θέση μας», δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο του στρατού.
Η Λάρα Αλκασέμ ήταν πρόεδρος στη διάρκεια των σπουδών της στη Φλόριντα ενός παραρτήματος των Φοιτητών για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη (Students for Justice in Palestine), μιας οργάνωσης που πραγματοποιεί συχνά εκστρατείες μποϊκοτάζ του Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο. Όμως δήλωσε ενώπιον δικαστηρίου του Τελ Αβίβ ότι έχει πάρει αποστάσεις από το κίνημα.
Το δικαστήριο αποφάσισε την Τρίτη ότι δεν είναι υποχρεωμένη να παραμείνει στο κέντρο κράτησης του αεροδρομίου και ότι είναι ελεύθερη να επιστρέψει σπίτι της, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Αρχής Μετανάστευσης. Ωστόσο η νεαρή γυναίκα αποφάσισε να παραμείνει και να αμφισβητήσει στη δικαιοσύνη την απόφαση των αρχών.
Νέα συνεδρίαση του δικαστηρίου αναμένεται την Κυριακή, σύμφωνα με τον Τύπο.
Το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο ζήτησε από το δικαστήριο την άδεια να προστρέξει σε βοήθεια της φοιτήτριας. Ο πρόεδρος του θεσμού, ο καθηγητής Άσερ Κοέν, δήλωσε στο ραδιόφωνο πως η μεταχείριση που έχει επιφυλαχθεί στη Λάρα Αλκασέμ παίζει το παιχνίδι του BDS.
Το Ισραήλ κατηγορεί το BDS για αντισημιτισμό –κάτι το οποίο διαψεύδει το BDS– και μάχεται εναντίον του μποϊκοτάζ το οποίο θεωρεί ως στρατηγική απειλή που επιβουλεύεται τη νομιμότητά του.
(φωτογραφία αρχείου)