Αίτημα για «εθνική ανοικοδόμηση» των ΗΠΑ απηύθυνε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη δεύτερη επέτειο από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, και ενώ ο αμερικανικός λαός αγωνίζεται κατά της οικονομικής κρίσης, χαιρετίζοντας τη δεύτερη επέτειο από τον τερματισμό των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

«Γυρνώντας σελίδα έπειτα από περίπου δέκα χρόνια πολέμου, είναι καιρός να κάνουμε τώρα μια προσπάθεια εθνικής ανοικοδόμησης», δήλωσε ο Ομπάμα στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του μήνυμα.

«Είναι καιρός να ανοικοδομήσουμε ένα έθνος ικανό να επιτύχει τα ιδεώδη για τα οποία τόσοι Αμερικανοί πολέμησαν, ένα έθνος που θα μπορεί να πραγματοποιήσει το όνειρο για το οποίο θυσιάστηκαν», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι αυτοί που γύρισαν από το Ιράκ μπορούν να δουλέψουν για την ανοικοδόμηση των απαρχαιωμένων υποδομών και του δικτύου ηλεκτροδότησης, όπως και για την ενίσχυση των μονάδων της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τήρησε μία από τις βασικές δεσμεύσεις που είχε λάβει κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2008, με τον τερματισμό των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητά του όσον αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχει για την επανεκλογή του στην προεδρία.