Στο μάτι του κυκλώνα έχει βρεθεί ένας υπουργός της κυβέρνησης του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση από πολλές γυναίκες που μίλησαν για τα όσα βίωσαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, στο πλαίσιο του κινήματος #MeToo.
Ο βετεράνος δημοσιογράφος και σήμερα υφυπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Μ.Τζ. Άκμπαρ, κατηγορείται ότι έκανε ανάρμοστες προτάσεις σε νεαρές επίδοξες δημοσιογράφους, όταν εκείνες βρίσκονταν στην αρχή της καριέρας τους, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες που αναρτήθηκαν στο Twitter, όπως μεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η εκστρατεία #MeToo, που ξεκίνησε πέρσι με αφορμή την υπόθεση του μεγαλοπαραγωγού του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν, δεν είχε αγγίξει μέχρι σήμερα την Ινδία. Τουλάχιστον όχι σε μεγάλο βαθμό, μέχρι τις τελευταίες ημέρες. Σκηνοθέτες, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι… Πολλές προσωπικότητες της βιομηχανίας του θεάματος και των μέσων ενημέρωσης έχουν κατηγορηθεί δημοσίως για ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες.
Η πρώτη γυναίκα που μίλησε δημοσίως για τον Άκμπαρ ήταν η δημοσιογράφος Πρίγια Ραμάνι. Το βράδυ της Δευτέρας, με ένα μήνυμα στο Twitter, αποκάλυψε ότι ο αρχισυντάκτης στον οποίο είχε αναφερθεί σε ένα άρθρο της πέρσι ήταν ο νυν πολιτικός. Σε εκείνο το κείμενο αναφερόταν στη συνέντευξη που είχε περάσει προκειμένου να προσληφθεί, σε ένα δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου του Μουμπάι, όταν ήταν 23 ετών και ο Άκμπαρ 43.
«Αποδείχτηκε ότι κυνηγούσατε σαν αρπακτικό με τον ίδιο φαεινό τρόπο με τον οποίο γράφατε (…) Είστε ειδικός στα τηλεφωνήματα, στα άσεμνα μηνύματα (…) Ξέρετε να τσιμπάτε, να χαϊδεύετε στο μάγουλο, να τρίβετε, να αρπάζετε και να επιτίθεστε. Το να μιλά κανείς εναντίον σας συνεπάγεται μέχρι και σήμερα ένα βαρύ τίμημα που πολλές νεαρές γυναίκες δεν μπορούν να το καταβάλουν», ανέφερε, σε ανοιχτή επιστολή της στην ινδική έκδοση του περιοδικού Vogue.
Ακολούθησαν και άλλες γυναίκες που περιέγραψαν παρόμοιες επιθέσεις από τον Άκμπαρ, ο οποίος πριν ασχοληθεί με την πολιτική υπήρξε στέλεχος σε διάφορα γνωστά έντυπα της Ινδίας, όπως τις εφημερίδες The Telegraph, Asian Age και The Sunday Guardian.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την υπόθεση μέχρι στιγμής. Η υπουργός Σούσμα Σουάρατζ αγνόησε την ερώτηση ενός δημοσιογράφου που την ρώτησε αν θα διατάξει τη διενέργεια έρευνας.
Την Δευτέρα, ο αρχισυντάκτης του πολιτικού τμήματος της μεγάλης σε κυκλοφορία εφημερίδας Hindustan Times παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του μετά από καταγγελίες σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση. Ο Πρασάντ Τζα κατηγορήθηκε από μια πρώην συνάδελφό του, την Αβαντίκα Μέχτα, ότι της έστελνε ανάρμοστα μηνύματα.