Κατακόρυφη αύξηση των απελάσεων από τη Γερμανία, κυρίως προς τις χώρες του λεγόμενου Μαγκρέμπ, της Βόρειας Αφρικής, δηλαδή, καταγράφεται μετά το 2015. Αυτό αποδίδεται κυρίως στην πρόοδο των διαδικασιών αναγνώρισης των πολιτών τους με την αξιοποίηση βιομετρικών χαρακτηριστικών, σύμφωνα με έκθεση που ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας.
Ο αριθμός των επαναπατρισμών στο Μαρόκο αυξήθηκε από τους 61 το 2015 στους 634 το 2017, ενώ τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018 επαναπροωθήθηκαν ήδη 476 πρόσωπα στη χώρα.
Στην Τυνησία έγιναν 231 επαναπροωθήσεις φέτος, από 251 πέρσι και 17 το 2015, στην Αλγερία 57 το 2015, 504 το 2017, 400 ως τα τέλη Αυγούστου φέτος, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε η εφημερίδα Bild και αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας «επιβεβαίωσε» τη Δευτέρα την τάση αυτή, με εκπρόσωπό του να εξηγεί ότι οφείλεται επίσης στη «βελτίωση της συνεργασίας με αυτές τις χώρες» ως προς την διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης.
Η έκθεση δίνει έμφαση στις «σημαντικές προόδους στην ταυτοποίηση των προσώπων που δυνητικά υποχρεούνται να εγκαταλείψουν» την επικράτεια της Γερμανίας.
Οι τρεις χώρες της Βόρειας Αφρικής έχουν πλέον τη δυνατότητα αναγνώρισης των πολιτών τους «στη βάση της ανταλλαγής βιομετρικών δεδομένων σε ηλεκτρονική μορφή», κάτι που «οδήγησε σε μεγάλη αύξηση του αριθμού των ταυτοποιήσεων», σύμφωνα με την έκθεση.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας έλαβε τον Ιούλιο μέτρα για την περαιτέρω επιτάχυνση της επαναπροώθησης παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο από αυτές τις τρεις χώρες, τις οποίες εντάσσει στον κατάλογο των «ασφαλών» κρατών για τους μετανάστες και για τους αιτούντες άσυλο. Ένα σχέδιο νόμου για τον σκοπό αυτό υιοθετήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο τη 18η Ιουλίου.
Το θέμα έγινε νευραλγικής σημασίας για το Βερολίνο μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2015 στην Κολονία, που αποδόθηκαν από την αστυνομία σε μετανάστες από χώρες της Βόρειας Αφρικής, και ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση που διαπράχθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου από έναν Τυνήσιο, τον Άνις Άμρι — ενέργεια στην οποία έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι.
Η αίτηση ασύλου του Άμρι είχε απορριφθεί, αλλά δεν απελάθηκε από τη Γερμανία εξαιτίας διοικητικών σφαλμάτων και παραλείψεων.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν πάντως την αντίθεσή τους στην προσθήκη των χωρών του Μαγκρέμπ στον κατάλογο των κρατών που θεωρούνται «ασφαλή» για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, κυρίως λόγω των διακρίσεων σε βάρος των ομοφυλόφιλων, των παραβιάσεων της ελευθερίας της έκφρασης αλλά και των κρουσμάτων βασανιστηρίων που έχουν καταγραφεί.
(φωτογραφία αρχείου)