Οι πολίτες της Ανγκόλας άρχισαν να ψηφίζουν σήμερα στις 07:00 (09:00, ώρα Ελλάδας) για να εκλέξουν τα μέλη της βουλής, με τον πρόεδρο Ζοζέ Εντουάρντο Ντος Σάντος –ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία ήδη επί 33 χρόνια– να ζητεί από τους ψηφοφόρους νέα πενταετή εντολή.
Είναι μόλις οι τρίτες εκλογές στην αφρικανική χώρα μετά την ανεξαρτητοποίησή της από την Πορτογαλία, το 1975. Η τελευταία ψηφοφορία είχε διεξαχθεί το 2008, και η προηγούμενη διαδικασία είχε λάβει χώρα το 1992, όταν το αποτέλεσμα, που αμφισβητήθηκε, πυροδότησε μια δεύτερη φάση στον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο στην Ανγκόλα, ο οποίος τερματίστηκε το 2002.
Περίπου 9 εκατομμύρια πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Οι κάλπες κλείνουν στις 18:00 (20:00, ώρα Ελλάδας). Το 2008, είχαν ψηφίσει περίπου 7,2 εκατ. πολίτες (από τους συνολικά 18 εκατ.). Τα πρώτα μερικά αποτελέσματα και οι εκτιμήσεις αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα το σαββατοκύριακο και τα τελικά αποτελέσματα θα είναι γνωστά την ερχόμενη εβδομάδα.
Όπως ορίζει το νέο Σύνταγμα της Ανγκόλας που επικυρώθηκε το 2010 ο επικεφαλής του κόμματος που θα κερδίσει τις εκλογές αναδεικνύεται αυτόματα πρόεδρος της χώρας.
Όπως έλεγε κι ένα παλιό σύνθημα των ανταρτών, «η νίκη είναι βέβαιη», αφού δεν προβλέπεται να υπάρξει ανατροπή και το κυβερνών κόμμα, το Λαϊκό Κίνημα για την Απελευθέρωση της Ανγκόλας (γνωστό ως MPLA) αναμένεται να διατηρήσει την εξουσία.
Στις προηγούμενες εκλογές, το MPLA είχε συγκεντρώσει το 80% των ψήφων βάσει της επίσημης καταμέτρησης, και κατέλαβε τις 191 από τις 220 έδρες της βουλής.
Ο Ντος Σάντος, ο οποίος την Τρίτη θα εορτάσει την συμπλήρωση των 70 του χρόνων, είναι ο δεύτερος μακροβιότερος αρχηγός κράτους, αν και το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του δεν ήταν εκλεγμένος.
Η μεγαλύτερη παράταξη της αντιπολίτευσης, η Εθνική Ένωση για την Πλήρη Ανεξαρτησία της Ανγκόλας (UNITA), που πολέμησε εναντίον του MPLA στον 27ετή πόλεμο, είχε λάβει περίπου το 10% των ψήφων. Η UNITA μπορεί να δει το ποσοστό της να συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο, αφού μια παράταξη η οποία αποσχίστηκε προσπαθεί να προσελκύσει τις ψήφους των νέων.
Η εθνική εκλογική επιτροπή είναι υποχρεωμένη να δώσει στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα μέσα σε επτά ημέρες.
Η Ανγκόλα, έπειτα από συνολικά –συνυπολογιζομένου του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα– 40 χρόνια πολέμου, απολαμβάνει ραγδαία οικονομική ανάπτυξη, που κυρίως οφείλεται στα έσοδά της από το πετρέλαιο. Πάντως, παρατηρητές προειδοποιούν πως παρά την ευημερία μιας μικρής ελίτ, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού παραμένει βυθισμένο στην ανέχεια, χιλιάδες νέοι είναι άνεργοι, ενώ η ανάπτυξη των υποδομών πέραν της πρωτεύουσας είναι υποτυπώδης.
Η προεκλογική εκστρατεία υπήρξε γενικά ειρηνική, με μόνο ένα αξιοσημείωτο επεισόδιο που σημειώθηκε την Τρίτη, όταν η αστυνομία συνέλαβε δώδεκα μέλη του κόμματος CASA-CE που προσπάθησαν να εισβάλουν στα γραφεία της εκλογικής επιτροπής για να απαιτήσουν έγγραφα για να επιτελέσουν το ρόλο των εκλογικών αντιπροσώπων.
Ακτιβιστές λένε ότι η πραγματικότητα διαφέρει από τα περί «εορτής της δημοκρατίας» που μεταδίδουν τα επίσημα ΜΜΕ. «Δεν μπορούμε στ’ αλήθεια να μιλάμε για διαφανείς, δίκαιες κι ελεύθερες εκλογές, απέχουμε πολύ από κάτι τέτοιο», σχολίασε ο Ελίας Ισαάκ, διευθυντής του παραρτήματος στην Ανγκόλα μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προώθηση της δημοκρατίας στη νότια Αφρική, της OSISA.
Στις εκλογές στάλθηκαν ως παρατηρητές μέλη της Νοτιοαφρικανικής Κοινότητας Ανάπτυξης, της Αφρικής Ένωσης και της Κοινότητας Πορτογαλόφωνων Κρατών. Δεν υπήρξαν αποστολές παρατηρητών από τις ΗΠΑ αλλά ούτε και από την ΕΕ.