Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης και σε επιστολή της εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος.

Η εφημερίδα επικαλείται έγγραφο το οποίο υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, και ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Όπως αναφέρουν, η πρόβλεψη στο προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019 για έλλειμμα 2,4%, πάνω από το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνιστά «σημαντική παρέκκλιση από το δημοσιονομικό μονοπάτι» που έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ως εκ τούτου «αυτό αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας».

Οι Ντομπρόφσκις και Μοσκοβισί καλούν επίσης τις ιταλικές αρχές να διασφαλίσουν τη συμμόρφωσή τους με τους κοινοτικούς κανονισμούς και δηλώνουν διαθέσιμοι για εποικοδομητικό διάλογο με τη Ρώμη.

Όπως αναφέρει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, η οποία και δημοσιοποίησε την επιστολή, «πρόκειται για σαφή έκκληση να αλλάξει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, που είναι και η τελευταία χρήσιμη ημερομηνία για την κατάθεση της τελικής μορφής του στις Βρυξέλλες».