«Για πρώτη φορά στην ιστορία της η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλείται: μπορεί να εκραγεί από τους ηγέτες της Άκρας Δεξιάς, τον Ματέο Σαλβίνι, τη Μαρίν Λεπέν,τον Βίκτορ Ορμπάν», προειδοποιεί ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στη Le Monde, τονίζοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος με τη σημαία των Σοσιαλιστών στις ευρωεκλογές του 2019 για την προεδρία της Κομισιόν.
«Θα πρέπει να προωθήσουμε την ενότητα μιας ισχυρής Ευρώπης, πιο ολοκληρωμένης. Δεν είναι στιγμή να υποχωρήσουμε ή να χρονοτριβούμε. Δεν μπορούμε να προσβλέπουμε ταυτόχρονα προς την πλευρά του Ζακ Λικ Μελανσόν -που έχει εθνικιστικές τόνους και αμφισβητεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες- και προς τους φίλους μου σοσιαλιστές ή προοδευτικούς, όπως τον Αντόνιο Κόστα, τον Πέδρο Σάντσεθ ή τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν πρόκειται ούτε για την ίδια Αριστερά ούτε για την ίδια Ευρώπη. Για εμένα το σοσιαλιστικό κόμμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του: είναι πραγματικά ένα ένθερμο φιλοευρωπαϊκό κόμμα, που θεωρεί την Ευρώπη κομμάτι του DNA του ή είναι ένα κόμμα ευρω-διστακτικό που τη θεωρεί συμβιβασμό και τιμωρία;».
Σε ερώτηση της γαλλικής εφημερίδας αν θα συμμετάσχει στις εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την ανάδειξη του υποψηφίου αντικαταστάτη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Μοσκοβισί τονίζει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Για εμένα το ζήτημα του Spitzenkandidat (επικεφαλής της λίστας των πανευρωπαϊκών κομμάτων) ήταν συνδεδεμένο με την πιθανή υποψηφιότητα του επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το αντιμετώπισα όχι ως προσωπική φιλοδοξία, αλλά με αίσθημα ευθύνης ως προς το ότι θα μπορούσα να αποβώ χρήσιμος λόγω των 25 χρόνων ευρωπαϊκής εμπειρίας μου. Μετά από σοβαρή σκέψη έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες μιας υποψηφιότητας δεν συνάδουν καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν κατανόησε το μέτρο της υπαρξιακής πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη».
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι το Γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα τοποθετείται ως ευρωπαϊκό κόμμα-μέλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο Πιερ Μοσκοβισί τονίζει: «Δεν φτάνει να το δηλώνουμε, πρέπει να το αποδεικνύουμε. Έχω πολλές διαφωνίες κατά βάθος. Το Γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα αντιτίθεται σε κάθε εμπορική συμφωνία και καλεί να μην επικυρωθεί η CETA, η συμφωνία με τον Καναδά. Οι Σοσιαλιστές όμως δεν υπήρξαν ποτέ προστατευτικοί και δεν θα πρέπει να γίνουν τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ καταφεύγει σε μια επίθεση στην πολυμέρεια: θα αποτελούσε μια ιστορική αντιστροφή. Δεν πρόκειται εξίσου να γίνουμε ποτέ φανατικοί του ελεύθερου εμπορίου: πρέπει να ρυθμίζουμε, να θέτουμε όρους. Εάν δεν μπορούμε να εμπορευόμαστε με μια χώρα από τις πιο κοντινές σε κουλτούρα και αξίες τότε με ποιον μπορούμε; Άλλο σημείο διαφωνίας: το Σοσιαλιστικό Κόμμα βρίσκεται σε μια διαδικασία απομόνωσης με κίνδυνο να γίνει μια φωνή αντιδραστική, περιθωριακή μέσα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Όμως η ευρωπαϊκή κρίση είναι πολύ σοβαρή για να υποχωρήσουμε! Εάν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλεγούν 150 έως 200 ευρωβουλευτές της Άκρας Δεξιάς, θα πρέπει χωρίς να αποδεχτούμε “αφύσικες” συμμαχίες, να οργανώσουμε την κυβερνησιμότητά του και να συμμετέχουμε. Ο σοσιαλισμός ήταν πάντα μια δύναμη διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Έτσι θα πρέπει να παραμείνει».
«Οι διαφωνίες στις οποίες αναφερθήκατε δεν είναι κίνητρα διάσπασης από το Σοσιαλιστικό Κόμμα;» ρωτήθηκε ο Μοσκοβισί από τη Le Monde: «Δεν τίθεται θέμα διάσπασης» απαντά. «Ο σοσιαλισμός δεν ξεκίνησε το 2017 ούτε στο πιο πρόσφατο Συνέδριο. Έχει ιστορικό βάθος και μια ιστορία που δεν έχει τελειώσει… Είμαι πάνω από όλα επίτροπος και δεν κοιτάζω ολοκληρωτικά το κόμμα αυτό από το οποίο πολλοί Γάλλοι περιμένουν να αποκτήσει ξανά αναφορά. Κυριαρχούν δύο γραμμές: η πρώτη θα υποστηρίζει ότι η Επιτροπή Γιούνκερ είναι το “μακρύ χέρι” του νεοφιλελευθερισμού και η άλλη της αριστερής πτέρυγας θα προτείνει να αποχωρήσουμε από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Η Επιτροπή στηρίζεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, υπάρχουν οκτώ σοσιαλιστές επίτροποι στους κόλπους της –ανάμεσά τους κι εγώ. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου αρνήθηκα τη λιτότητα και πρότεινα ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων. Έδωσα μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος, προώθησα την υιοθέτηση της πρώτης μαύρης λίστας φορολογικών παραδείσων, δίνω μάχη για μια δίκαιη φορολόγηση των ψηφιακών γιγάντων. Πρόκειται για πραγματικά βήματα μπροστά, για τα οποία οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να είναι περήφανοι».
Σε ερώτηση αν έχει δίκιο ο Πρόεδρος Μακρόν να αναφέρει ότι η διαμάχη είναι ανάμεσα σε λαϊκιστές και μεταρρυθμιστές, ο Πιερ Μοσκοβισί τονίζει: «Δεν υπάρχει μία αλλά δύο διαφορετικές διαφοροποιήσεις. Καταρχάς αυτή ανάμεσα σε φιλοευρωπαϊστές και αντιευρωπαϊστές. Αλλά όλοι οι φιλοευρωπαϊστές δεν είναι προοδευτικοί και αυτή είναι η δεύτερη διαφοροποίηση: θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ευρωπαϊκά σχέδια της Δεξιάς, της Αριστεράς και του Κέντρου».