Ανέβηκαν και πάλι οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Ρουμανία, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας να κηρύξει άκυρο το δημοψήφισμα για την αποπομπή του Τράιαν Μπασέσκου από την προεδρία της χώρας, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την επιστροφή του στην εξουσία.
Ο προσωρινός πρόεδρος Κριν Αντονέσκου, ο οποίος είχε κληθεί να αντικαταστήσει τον κ. Μπασέσκου, όταν ο τελευταίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα εν αναμονή του δημοψηφίσματος, εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένος από την απόφαση.
Ο Αντονέσκου είπε πως δεν μπορεί η Ρουμανία να είναι ένα μέρος που τα πάντα μπορούν να συμβούν και κάλεσε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να … δώσει στον κ. Μπασέσκου ένα κομμάτι γης στη Γερμανία «για να το παίζει πρόεδρος». Ο κ. Αντονέσκου προανήγγειλε επίσης ανανέωση των εκλογικών καταλόγων πριν από τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου.
«Ο Τράιαν Μπασέσκου επιστρέφει στο Κοτροτσένι (το προεδρικό μέγαρο) από την πίσω πόρτα και δεν έχει πλέον τη νομιμοποίηση από το ρουμανικό λαό. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ακυρώνει το δημοψήφισμα της 29ης Ιουλίου αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι η ένωση USL δεν είναι αυτή που κυβερνά, απλά έχει επίσημα την εξουσία» δήλωσε ο συμπρόεδρος της USL και πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Κατά τον ίδιο, το γεγονός ότι από τα 8,5 εκατ. ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες για το δημοψήφισμα της 29ης Ιουλίου, τα 7,1 ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης του κ. Μπασέσκου αποτελεί κάτι μοναδικό, καθώς τού αφαίρεσαν «κάθε νόμιμο δικαίωμα να εκπροσωπεί τη Ρουμανία και τους Ρουμάνους ως πρόεδρος». Είπε ακόμη πως η νίκη των Ρουμάνων «είναι πολύ κοντά» και πρόσθεσε πως «ο καθένας επιλέγει τον τρόπο της αποχώρησής του από την πολιτική και ο Μπασέσκου επέλεξε τον πλέον επαίσχυντο και μη δημοκρατικό».
Στο μεταξύ, το Ίδρυμα για την Άμυνα των Πολιτών κατά Κρατικών Καταχρήσεων (FACIAS) ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά του ρουμανικού κράτους «για το γεγονός ότι έχει παραβλεφθεί η ψήφος 7,4 εκατ. πολιτών».
Στο δημοψήφισμα της 29ης Ιουλίου, το ποσοστό συμμετοχής ήταν μικρότερο από το απαιτούμενο (έστω και μία ψήφος άνω του 50%) με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί η εξέταση της εγκυρότητας της όλης διαδικασίας στο Συνταγματικό Δικαστήριο, παρά το γεγονός ότι ποσοστό άνω του 87% όσων προσήλθαν ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του Τράιαν Μπασέσκου.