Συνεχίζει τις επαφές του ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της άτυπης συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου στο Σάλτσμπουργκ, στο πλαίσιο της εκ περιτροπής προεδρίας της Αυστρίας στην ΕΕ, το τρέχον εξάμηνο.
Χθες βράδυ ο Κουρτς βρέθηκε στο Βερολίνο, όπου είχε συνομιλίες με την Άγκελα Μέρκελ, ενώ σήμερα μεταβαίνει στο Παρίσι για συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκονται το μεταναστευτικό, το Brexit και η εσωτερική ασφάλεια.
Ένα επιπλέον κύριο θέμα των συνομιλιών του Αυστριακού καγκελάριου με τις ηγεσίες σε Βερολίνο και Παρίσι, που φέρεται να ασκούν την μεγαλύτερη επιρροή στην Ένωση, είναι η πρόθεση του να διοργανώσει τον Δεκέμβριο στη Βιέννη ένα «Φόρουμ ΕΕ-Αφρικής», για κοινή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αφρική και με σύνθημα «Βοήθεια επί τόπου».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «στην Αφρική αναμένεται να ζουν στα μέσα του αιώνα δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι και στο τέλος του αιώνα τέσσερα δισεκατομμύρια – και ως εκ τούτου είναι επιτακτικά αναγκαία μία στενότερη συνεργασία μας με τα αφρικανικά κράτη, που θα υπερβαίνει την κλασική βοήθεια επί τόπου, αφορώντας κυρίως την μακροπρόθεσμη οικονομική συνεργασία σε τομείς του μέλλοντος».
Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Σεμπάστιαν Κουρτς, «οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνον με μία εταιρική σχέση» , και για τον λόγο αυτό η ΕΕ θα πρέπει να εξελίξει μία βελτιωμένη, σύγχρονη, δίκαιη και διαρκή ευρωπαϊκή στρατηγική για την Αφρική, και να υποστηρίξει προ πάντων την οικονομική ανάπτυξη για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και προοπτικές στην αφρικανική ήπειρο.
Στη συνάντηση με τη Μέρκελ ο Κουρτς έθεσε την ενίσχυση της FRONTEX και τη διεύρυνση της εντολής της, τη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες προέλευσης μεταναστών, αλλά και την αποτροπή του «σκληρού» Brexit. «Συμμεριζόμαστε τις προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας, δηλαδή ότι πρέπει να φροντίσουμε για την προστασία των εξωτερικών συνόρων – σε αυτό το σημείο έχει ήδη καταθέσει προτάσεις ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τις οποίες χαιρετίζω ρητά – και βεβαίως ότι θα πρέπει να θέσουμε ως προτεραιότητα την Αφρική, δηλαδή τις χώρες προέλευσης (προσφύγων)» δήλωσε η Μέρκελ.
Ο Αυστριακός Καγκελάριος από την πλευρά του επισήμανε ότι Βερολίνο και Βιέννη συμμερίζονται την άποψη ότι «πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί “σκληρό”Brexit» ενώ σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό τάχθηκε και εκείνος υπέρ των προτάσεων του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση της FRONTEX – «μια ενίσχυση την οποία εμείς ζητούμε εδώ και καιρό, όχι για κάποτε, αλλά ήδη για το 2020, ώστε η FRONTEX να μπορεί να συνεργαστεί με χώρες “transit”, για να μην μπορούν καν να αποπλεύσουν σκάφη και να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, με τους διακινητές να κερδίζουν ακόμη περισσότερα χρήματα» δήλωσε.