Η Ιταλία είναι μία από τις ανεπτυγμένες χώρες όπου το βάρος της γραφειοκρατίας είναι το υψηλότερο, το δικαστικό σύστημα το λιγότερο αποτελεσματικό, και η διαφθορά η πιο εκτεταμένη. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από την ιταλική συνομοσπονδία των εμπόρων, Confcommercio.
«Η Ιταλία χαρακτηρίζεται από τη διάδοση των ακανόνιστων πληρωμών και των δωροδοκιών», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία αποδίδει στη Χερσόνησο την 25η θέση, την προτελευταία μπροστά από την Σλοβακία, στην κατάταξη της των 26 ανεπτυγμένων χωρών που είναι πιο επιρρεπείς στη διαφθορά.
Σύμφωνα με τη μελέτη της Confcommercio, η Ιταλία είναι επίσης η χώρα όπου οι πολίτες έχουν τη χειρότερη εντύπωση για την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης (24η θέση), ακριβώς πίσω από την Ελλάδα, τη Σλοβενία και τη Μάλτα, και μπροστά από τη Σλοβακία και το Μεξικό, ενώ η Φινλανδία κατέχει την πρώτη θέση.
Η έκθεση κατατάσσει στην τελευταία θέση (26η) την Ιταλία για την αποτελεσματικότητα του δικαστικού της συστήματος, πίσω μόνο από την Ελλάδα και τη Σλοβακία.
Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση αυτή, χρειάζεται στην Ιταλία χρόνος πέντε φορές μεγαλύτερος από εκείνον που απαιτείται για το Λουξεμβούργο για να συμμορφωθεί οικειοθελώς (κάποιος) προς τις φορολογικές υποχρεώσεις του, κάτι που μπορεί να έχει «αντίκτυπο στην επιλογή να αποκρύψει ή όχι εισοδήματα από την εφορία», εκτιμά το Confcommercio.
Αυτή η μελέτη της ιταλικής συνομοσπονδίας των εμπόρων που συγκρίνει τόσο τις ευρωπαϊκές χώρες όσο και τις χώρες της αμερικανικής ηπείρου (το Μεξικό ή τον Καναδά) ή τις ασιατικές (Ιαπωνία), βασίζεται σε στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2010.
Κατά το τέλος της ετήσιας αποστολής του στην Ιταλία, το ΔΝΤ είχε καλέσει τη Ρώμη να συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη μεταρρύθμιση μιας δικαιοσύνης που θεωρείται πολύ αργή και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα.