Ο συγγραφέας του «Kite Runner» (ελληνικός τίτλος: «Χαρταετοί πάνω από την πόλη») Καλέντ Χοσεϊνί κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να «ενεργήσουν με συμπόνια» απέναντι στους πρόσφυγες με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου βιβλίου του το οποίο εμπνεύστηκε από ένα αγοράκι από τη Συρία το οποίο πνίγηκε στη Μεσόγειο στην προσπάθεια να φθάσει στην Ελλάδα.

Ο Χοσεϊνί είπε πως υπάρχει μια «βαθιά ανησυχητική» στροφή στη στάση των κυβερνήσεων στην Ευρώπη –όπου πολλές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους– και κάλεσε να γίνουν περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να επανεγκατασταθούν εκείνοι που διαφεύγουν από τη βία και να επανενωθούν οικογένειες που έχουν χωρίσει.

«Έγραψα το “Sea Prayer” για να αποτίσω φόρο τιμής σε όσους πέθαναν ή εξαφανίστηκαν στη θάλασσα ερχόμενοι στην Ευρώπη», δήλωσε ο Χοσεϊνί μιλώντας για το βιβλίο του στο Λονδίνο.

Ο Αφγανοαμερικανός μυθιστοριογράφος, που ήταν και ο ίδιος πρόσφυγας κάποτε, είπε πως ενώ ο αριθμός όσων φθάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές έχει μειωθεί μετά την κορύφωση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης το 2015, η Μεσόγειος έχει γίνει πιο ύπουλη.

Ένας στους 18 ανθρώπους πεθαίνει στην προσπάθεια να διαπλεύσει την κεντρική Μεσόγειο φέτος, σε σχέση με έναν στους 42 πέρυσι.

Το «Sea Prayer» αντλεί την έμπνευσή του από τον Αϊλάν Κούρντι, ένα παιδί τριών ετών, που το πτώμα του ξεβράστηκε σε τουρκική παραλία τον Σεπτέμβριο του 2015, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή.

«Όταν είδα εκείνες τις εικόνες… ράγισε η καρδιά μου», έγραψε ο Χοσεϊνί, πατέρας δύο παιδιών, σε έκθεση του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα για τους θανάτους μεταναστών.

«Κι όμως, τρία χρόνια μετά και παρά το ότι χιλιάδες άλλοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα, η συλλογική μας μνήμη και η επιτακτικότητα να τα καταφέρουμε καλύτερα φαίνεται να έχει ατονήσει».

Το «Sea Prayer» είναι ένα φανταστικό γράμμα που γράφει ένας Σύρος πατέρας στον γιο του, παραμονές του θαλάσσιου διάπλου προς την Ευρώπη, χωρίς να γνωρίζει καν αν την επόμενη μέρα θα είναι ζωντανοί.

«Η εμπειρία του να είσαι πρόσφυγας είναι συχνά σαν να ξεφεύγεις από έναν εφιάλτη για να πέσεις σε έναν άλλον», είπε ο Χοσεϊνί.

Ο συγγραφέας, πρεσβευτής καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), φιλοδοξεί να καταδείξει την απελπισία που ωθεί οικογένειες να εγκαταλείψουν τα πάντα και να παραδώσουν τις οικονομίες μιας ζωής σε διακινητές που δεν σέβονται καθόλου την ανθρώπινη ζωή, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Είναι πολύ οδυνηρό να εγκαταλείπεις το σπίτι σου», δήλωσε σε μια δημόσια εκδήλωση το βράδυ της Τρίτης (προχθές). «Αυτές οι βάρκες είναι σκάφη απελπισίας».

«Νομίζω ότι πολλά από αυτά που βλέπουμε (στην Ευρώπη) οφείλονται τουλάχιστον εν μέρει στο ότι ελάχιστα καταλαβαίνουμε ποιοι είναι οι πρόσφυγες… και γιατί ακριβώς έρχονται».

Είπε πως υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι οι πρόσφυγες είναι καιροσκόποι σε αναζήτηση καλύτερης εργασίας – όμως όλοι οι πρόσφυγες που εκείνος συνάντησε ήθελαν να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ένας Αφγανός πρόσφυγας που συνάντησε σε ένα πρόσφατο ταξίδι στον Λίβανο ο οποίος του είπε: «Ακόμα και ο παράδεισος δεν είναι το σπίτι μου».

Η τεράστια πλειονότητα των προσφύγων δεν κατευθύνονται στη Δύση αλλά επιλέγουν να μείνουν σε χώρες που γειτονεύουν με τις δικές τους, είπε ο Χοσεϊνί, ο οποίος πρόσθεσε πως ένας στους έξι ανθρώπους στον Λίβανο είναι Σύρος πρόσφυγας.

Είπε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορά τους και να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τις ριζικές αιτίες του εκτοπισμού, οι οποίες θα περιλαμβάνουν όλο και περισσότερο την κλιματική αλλαγή καθώς και τις συγκρούσεις.

Ο Χοσεϊνι, τα βιβλία του οποίου έχουν πουλήσει περισσότερα από 55 εκατομμύρια αντίτυπα, είπε πως ιστορίες όπως αυτή του «Sea Prayer» θα μπορούσαν να βοηθήσουν να υιοθετηθεί μια πιο ανθρωπιστική προσέγγιση του ζητήματος.

«Είμαστε ένα είδος φτιαγμένο να ανταποκρινόμαστε στις ιστορίες. Για να καταλάβουμε κάτι πρέπει να νοιαζόμαστε πρώτα και για να νοιαζόμαστε πρέπει πρώτα να αισθανθούμε κάτι», είπε.

«Αν παρακολουθείτε απλώς τις ειδήσεις και κοιτάτε απλώς στατιστικές… αυτές έχουν έναν τρόπο να αμβλύνουν τη συναισθηματική μας απόκριση».

Ο Χοσεϊνί είπε πως είναι «πραγματικά περήφανος» που οι «Χαρταετοί πάνω από την πόλη» –το βιβλίο που τον έκανε διάσημο– παρουσίασε ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο για το Αφγανιστάν.

Το μυθιστόρημα, που αφηγείται την ιστορία μιας φιλίας ανάμεσα σε ένα πλούσιο αγόρι από το Αφγανιστάν και τον γιο ενός υπηρέτη της οικογένειας, έγινε ταινία το 2007.

Τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις του «Sea Prayer», του τέταρτου βιβλίου του, θα πάνε στην UNHCR και στο ίδρυμα του Χοσεϊνί.