Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Πόντα θα αναλάβει προσωρινά καθήκοντα υπουργού Δικαιοσύνης υπέγραψε ο προσωρινός πρόεδρος της Ρουμανίας Κριν Αντονέσκου.

Κατά το ανασχηματισμό της ρουμανικής κυβέρνησης, ο μέχρι πρότινος υπουργός Δικαιοσύνης, Τίτους Κορλατεάν διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών.

Ο ρουμάνος πρωθυπουργός είχε προτείνει για επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης τη Μόνα Πιβνιτσέρου, μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών (CSM) ως αντικαταστάτρια του κ. Κορλατεάν. Όμως, χθες το βράδυ τα μέλη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου ομόφωνα αποφάσισαν ότι η κ. Πιβνιτσέρου δεν μπορεί να αποσπασθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Πρόκειται για θέμα ασυμβίβαστου: Η κ. Πιβνιτσέρου δεν μπορεί είναι υπουργός Δικαιοσύνης εφ’ όσον η απόσπασή της από το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών απορρίφθηκε» υπογράμμισε η πρόεδρος του Δικαστικού Συμβουλίου, Αλίνα Γκίκα και σημείωσε ότι η κ. Πιβνιτσέρου θα πρέπει να παραιτηθεί πρώτα από το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών, αν επιθυμεί να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Δικαιοσύνης.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο κ. Πόντα ανακοίνωσε ότι αναβλήθηκε ο διορισμός της κ. Πιβνιτσέρου στο υπουργείο Δικαιοσύνης λόγω διαδικαστικών θεμάτων που συνδέονται με την απόσπασή της.

«Μίλησα με τη δικαστή κ. Πιβνιτσέρου και μου είπε ότι συμφωνεί να παραιτηθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και ότι θα κάνει τα αναγκαία βήματα τις επόμενες μέρες. Όλα εξαρτώνται από την ταχύτητα των διαδικασιών, οπότε ο διορισμός της θα οριστικοποιηθεί σε διάστημα τριών ή πέντε ημερών» ανέφερε ο κ. Πόντα.