Ο φόνος του κύριου ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο είναι μια «προβοκάτσια» που υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Είναι χωρίς καμιά αμφιβολία μια προβοκάτσια», δήλωσε ο Πεκσόφ στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Ο θάνατος του Ζαχάρτσενκο είναι σίγουρο πως θα επιδεινώσει τις εντάσεις στην περιοχή» και θα υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία που άρχισε με τις συμφωνίες του Μινσκ και τελεί υπό την αιγίδα της Γερμανίας και της Γαλλίας, πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο, 42 ετών, σκοτώθηκε χθες Παρασκευή σε έκρηξη που σημειώθηκε στο κέντρο του Ντονιέτσκ, το τελευταίο μέχρι στιγμής θύμα μιας σειράς δολοφονιών με στόχο αρχηγούς των ανταρτών. Ήταν από την αρχή της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία ο «πρόεδρος» της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, η οποία ανακηρύχθηκε από τους αυτονομιστές.
«Αυτό που συνέβη σήμερα βάζει ένα μεγάλο ερωτηματικό σε όλη τη διαδικασία» για την ειρήνη, αντέδρασε αργά χθες το βράδυ η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα. Είχε προηγουμένως δηλώσει πως έχει «κάθε λόγο για να πιστεύει» πως η ουκρανική κυβέρνηση ευθύνεται για την επίθεση αυτή.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέβαλε τα συλλυπητήριά του στους κατοίκους του Ντονιέτσκ με ανακοίνωσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, χαρακτηρίζοντας τον Ζαχάρτσενκο «αληθινό λαϊκό ηγέτη» και «θαρραλέο και αποφασιστικό άνθρωπο».
«Η δολοφονία του Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο είναι μια ακόμη απόδειξη ότι αυτοί που έχουν επιλέξει τον δρόμο της τρομοκρατίας, της βίας, του φόβου, δεν επιδιώκουν μια ειρηνική και πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης», πρόσθεσε υπαινισσόμενος τις ουκρανικές αρχές.
Ο φόνος του Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο, καθώς και η αποπομπή τον Νοέμβριο 2017 του Ιγκόρ Πλότνιτσκι, του «προέδρου» της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, γειτονικής του Ντονιέτσκ, και οι δολοφονίες πολεμάρχων, σηματοδοτούν το τέλος των ιστορικών ηγετών των αυτονομιστικών εδαφών, οι οποίοι έφθασαν στην εξουσία χάρη στη σύγκρουση με τον ουκρανικό στρατό, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους αφότου άρχισε το 2014.