Στη δικαιοσύνη προσφεύγει μία 20χρονη από τη Γουατεμάλα κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, καταγγέλλοντας πως η 19 μηνών κόρη της πέθανε λίγες εβδομάδες αφότου αρρώστησε ενώ βρισκόταν σε μονάδα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης.

Η Yazmin Juarez και η μικρή Mariee διέσχισαν τον ποταμό Ρίο Γκράντε με προορισμό το νότιο Τέξας, αναζητώντας άσυλο στις ΗΠΑ. Στα σύνορα τις εντόπισαν και κρατήθηκαν προσωρινά στο προβλεπόμενο κέντρο φιλοξενίας.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η Mariee ήταν ένα υγιές, χαρούμενο παιδί όταν εξετάστηκε για πρώτη φορά από το ιατρικό προσωπικό του κέντρου. Στην 20χρονη και την κόρη της δόθηκε ένα δωμάτιο όπου ζούσαν άλλες πέντε γυναίκες, η κάθε μία με ένα παιδί. Κάποια από τα παιδιά ήταν άρρωστα, σύμφωνα με τη Yazmin, ένα νήπιο είχε πολύ βήχα, καταρροή και έπεφτε σε λήθαργο. Μία από τις άλλες μητέρες είπε στη Juarez ότι το αγοράκι είχε αρρωστήσει κατά την άφιξή του στην περιοχή και του είχαν αρνηθεί την παροχή ιατρικής βοήθειας.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, κι ενώ η κατάσταση της Mariee χειροτέρευε, η ίδια και η μαμά της πήγε να ζήσει με μία οικογένεια στο Νιου Τζέρσι. Μία νοσοκόμα- που η Mariee λέει πως δεν είχε τα απαραίτητα προσόντα- έδωσε το «πράσινο φως» για τη μετακίνηση του μωρού.

Η άτυχη Mariee πέρασε τις τελευταίες έξι εβδομάδες της ζωής της στο νοσοκομείο, με λοίμωξη του αναπνευστικού. Άφησε την τελευταία της πνοή στις 10 Μαΐου.

Η μητέρα στρέφεται κατά όλων των εμπλεκόμενων, καταγγέλλοντας πως «οι υπεύθυνοι για την παροχή ασφαλών συνθηκών υγιεινής και επαρκούς ιατρικής φροντίδας απέτυχαν στην περίπτωση αυτού του κοριτσιού και το οδήγησαν σε επώδυνο θάνατο. Η Mariee Juarez έφτασε ένα υγιές κορίτσι και 20 ημέρες αργότερα έφυγε άρρωστη και με μία απειλητική για τη ζωή της λοίμωξη. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο» τονίζει ο δικηγόρος της.

Η Juarez ζητεί αποζημίωση ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Time.

Ο πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, ο οποίος εξέτασε τον ιατρικό φάκελο του κοριτσιού, τόνισε πως το ιατρικό προσωπικό του κέντρου φιλοξενίας της υπηρεσίας μετανάστευσης δεν παρείχε ούτε τη βασική φροντίδα ενώ ανέθετε σε ανθρώπους που δεν ήταν γιατροί να παρέχουν παιδιατρική φροντίδα.

«Όταν υπάρχουν σημάδια επίμονα και σοβαρά ασθένειας σε μικρό παιδί, είναι βασικό να αναζητείται φροντίδα» δήλωσε. «Το προσωπικό της υπηρεσίας Μετανάστευσης δεν αναζήτησε φροντίδα για τη Mariee ούτε εξέτασε την παροχή αντιβιοτικών ενδοφλέβια, όταν το κορίτσι δεν μπορούσε να τα πάρει από το στόμα. Αυτά είναι μερικά μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς το ιατρικό προσωπικό δεν προσέφερε σωστή φροντίδα στο κοριτσάκι».