Εβραϊκό οικισμό που κατασκευάστηκε χωρίς άδεια από την ισραηλινή κυβέρνηση και σε γη που ανήκε σε Παλαιστίνιο, στη Δυτική Όχθη, αναγνώρισε νομικά ισραηλινό δικαστήριο, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά.

Η απόφαση ανακοινώθηκε αργά χθες βράδυ και αφορά τον οικισμό Μίτζπε Κράμιμ, που δημιουργήθηκε το 1999 κοντά στη Ραμάλα και όπου ζουν 40 οικογένειες.

Οι κάτοικοι του Μίτζπε Κράμιμ είχαν προσφύγει στο δικαστήριο το 2013 ζητώντας να αναγνωριστεί η περιοχή ως ιδιοκτησία τους. Το δικαστήριο αποφάσισε τώρα ότι οι Εβραίοι έποικοι είναι οι νόμιμοι κάτοχοι της γης καθώς οι ισραηλινές αρχές δεν γνώριζαν ότι ανήκε σε Παλαιστίνιο ιδιώτη όταν έφτιαξαν τον χάρτη της περιοχής, μετά την κατάληψή της, το 1967. Βάσισε την απόφασή του στον ισραηλινό νόμο που προβλέπει ότι οι συναλλαγές που έχουν νομικά λάθη μπορεί να είναι νόμιμες αν αυτά διαπράχθηκαν «καλή τη πίστει».

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την απόφαση ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα δήλωσε ότι όλοι οι εβραϊκοί οικισμοί που έχουν ανεγερθεί σε παλαιστινιακή γη είναι παράνομοι. «Δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη, αν συνεχίζεται ο εποικισμός» τόνισε. Η ισραηλινή οργάνωση Ειρήνη Τώρα, που είναι αντίθετη στους εβραϊκούς οικισμούς, ανακοίνωσε ότι τελικά την τύχη του Μίτζπε Κράμιμ θα την αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου έχουν προσφύγει οι Παλαιστίνιοι ιδιοκτήτες της γης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο συνήθως κρίνει υπέρ των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Νομοθεσία που υιοθετήθηκε το 2017 από το ισραηλινό κοινοβούλιο επέτρεψε την αναδρομική νομιμοποίηση 4.000 κατοικιών εποίκων που είχαν ανεγερθεί σε γη που ανήκε σε Παλαιστίνιους ιδιώτες, όμως ο νόμος αυτός βρίσκεται υπό εξέταση από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Την απόφαση του δικαστηρίου χαιρέτισε η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Αγελέτ Σάκεντ, του εθνικιστικού κόμματος Εβραϊκή Εστία, χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντικό επίτευγμα για τον οικισμό στην Ιουδαία και τη Σαμάρια»- το βιβλικό όνομα για τη Δυτική Όχθη.

(φωτογραφία αρχείου)