Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις δυνάμεις του τακτικού στρατού και τους εξεγερμένους στη Συρία να σταματήσουν τις «εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες», οι οποίες πολλαπλασιάζονται, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο.
Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο «για πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης σκοτώνουν παράνομα και εκ προθέσεως» τους κρατούμενούς τους, ενώ κάλεσε «όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επεσήμανε ότι οι σοροί 19 άοπλων ανδρών βρέθηκαν στη συνοικία Μαζέ της Δαμασκού. Οι άνθρωποι αυτοί «σκοτώθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις γιατί τους υποπτεύονταν ότι βοηθούσαν τους εξεγερμένους, όπως δήλωσαν ακτιβιστές», πρόσθεσε η οργάνωση.
Κάποια από τα θύματα είχαν δεμένα τα χέρια τους και έφεραν σημάδια βασανιστηρίων, επισημαίνει η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία επικαλείται ακτιβιστές, όμως σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε κάνει λόγο για 23 ανθρώπους που «εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες» την Κυριακή από τις τακτικές δυνάμεις σε δύο συνοικίες της Δαμασκού, τη Μαζί και την Μπαρζέ.
Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι επί μήνες λαμβάνει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία «οι δυνάμεις της κυβέρνησης και οι αντάρτες προχωρούν σε παράνομες εκτελέσεις».
Σύμφωνα με την Αν Χάρισον, αναπληρώτρια διευθύντρια υπεύθυνη της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, «μεγάλος αριθμός ανθρώπων, κυρίως άνδρες και νεαρά αγόρια, η πλειονότητα των οποίων δεν έπαιρναν μέρος σε εχθροπραξίες, εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Σαμπίχα (τη φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή)» στη βόρεια Συρία.
Η οργάνωση επισημαίνει ότι έχει επιβεβαιώσει πληροφορίες που εμπλέκουν και την ένοπλη αντιπολίτευση σε «εκτελέσεις μελών των δυνάμεων ασφαλείας που συνελήφθησαν και άλλες παράνομες εκτελέσεις».
«Στις ένοπλες συγκρούσεις όλες οι πλευρές, ανάμεσά τους και οι ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης, θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Οι σοβαρές παραβιάσεις αυτού του δικαίου θεωρούνται εγκλήματα πολέμου», υπογράμμισε η Χάρισον.