Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) αποφάσισε να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος και τους ελέγχους στο εμπάργκο όπλων για να αυξήσει τις πιέσεις στον Μπασάρ αλ Άσαντ. Παρίσι και Λονδίνο απηύθυναν έκκληση για περισσότερη βοήθεια από την ΕΕ προς τους σύρους πρόσφυγες.
Διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, βάσει της οποίας 26 ονόματα και τρεις ακόμα συριακές οντότητες, θα προστεθούν στη μαύρη λίστα της ΕΕ, ενώ θα ενισχυθεί ο έλεγχος στο εμπάργκο όπλων.
Η συμφωνία αυτή πρέπει να επικυρωθεί επισήμως από τους υπουργούς.
«Θα απαγορεύσουμε στα αεροσκάφη της συριακής αεροπορικής εταιρείας να προσγειώνονται στην Ευρώπη και θα συμπεριλάβουμε και άλλα ονόματα στη λίστα των κυρώσεων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.
«Αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι τρομερό. Η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει τις κυρώσεις, που αποτελούν ένα σημαντικό μοχλό πίεσης», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
Ο Άσελμπορν δήλωσε ωστόσο αντίθετος στον εφοδιασμό της συριακής αντιπολίτευσης με όπλα.
«Είμαι αντίθετος, γιατί αυτό θα παρατείνει τις συγκρούσεις», τόνισε.
«Μια ξένη στρατιωτική επέμβαση δεν είναι πιθανή και αυτό δίνει ένα πλεονέκτημα στον Άσαντ, γιατί τον καθιστά πιο επιθετικό, αλλά ελπίζω ότι αυτό δε θα διαρκέσει πολύ», πρόσθεσε η Άστον.
«Το καθεστώς θα πέσει, δε γνωρίζουμε πότε, αλλά πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη ημέρα», δήλωσε από την πλευρά του ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ.
Εξάλλου, Παρίσι και Λονδίνο απηύθυναν σήμερα έκκληση στην ΕΕ να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους σύρους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει κυρίως στην Ιορδανία και το Λίβανο.
«Πρέπει να αυξήσουμε την ανθρωπιστική βοήθειά μας προς τους ανθρώπους που διασχίζουν τα σύνορα», κυρίως με την Ιορδανία, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.
Ο γάλλος ομόλογός του Λοράν Φαμπιούς απηύθυνε και αυτός έκκληση για βοήθεια προς τις γειτονικές χώρες όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία, που είναι «αναγκασμένες να δεχθούν πολλούς πρόσφυγες».