Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μετά από την πρώτη τους ανταπόκριση στις πλημμύρες που έπληξαν το Πακιστάν, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) συνεχίζουν να εντείνουν τις δραστηριότητές τους στις πληγείσες περιοχές, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζονται να επεκτείνουν την παρέμβασή τους σε νέες περιοχές όπου οι πλημμύρες άφησαν χιλιάδες ανθρώπους αποκομμένους από την τόσο αναγκαία για αυτούς βοήθεια.

Βελτιώνοντας την πρόσβαση σε καθαρό νερό και καλές συνθήκες υγιεινής

Για να αποφευχθεί η πιθανή εξάπλωση ασθενειών που σχετίζονται με το νερό, οι ΓΧΣ ενισχύουν τις δραστηριότητές τους για τη διανομή καθαρού νερού στις μεγάλες πόλεις και τα απομακρυσμένα χωριά του Κυμπέρ Πακττούνκουα, Χαρσάντα, Σουάτ, Νόουσερα, Λόουερ Ντιρ και Νταργκάι. Μέσα στις επόμενες μέρες οι ΓΧΣ θα αρχίσουν επίσης δραστηριότητες ύδρευσης και εξυγίανσης στις επαρχίες του Σινδ και Μπαλουχιστάν.

Επίσης, οι ομάδες των ΓΧΣ σχεδιάζουν να εκτιμήσουν το σύστημα διανομής νερού της πόλης του Ντέρα Μουράντ Τζαμάλι στο Μπαλουχιστάν και στο Σουκούρ στην επαρχία Σινδ, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι μέσα από το δημόσιο σύστημα ύδρευσης γίνεται η απαραίτητη χλωρίωση του νερού πριν φτάσει στον ντόπιο πληθυσμό.

Στο Πακιστάν αυτή τη στιγμή οι ΓΧΣ παρέχουν τουλάχιστον 540.000 λίτρα καθαρού νερού μέσα από διαφορετικά σταθερά και κινητά σημεία ύδρευσης, όπως για παράδειγμα φορτηγά, βυτία, αντλίες νερού και διανομές από σπίτι σε σπίτι. Επίσης διανέμουν δοχεία και κουβάδες στις οικογένειες που δεν έχουν αρκετά δοχεία για μεταφορά νερού και βοηθούν τους κατοίκους να καθαρίσουν και να αποκαταστήσουν τα μολυσμένα πηγάδια.

«Είναι ανησυχητικό που κάποιες οικογένειες που έχουν μικρές αντλίες στο σπίτι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ξανά τα δικά τους πηγάδια,» εξηγεί ο Μουχάμαντ Σακήλ, μέλος της ομάδας ύδρευσης και εξυγίανσης νερού των ΓΧΣ στη Νοουσέρα. «Αυτό δεν είναι καλό γιατί το νερό είναι ακόμα μολυσμένο και αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλές ασθένειες που σχετίζονται με το νερό. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε ασφαλές νερό μέχρι να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα που θα ελέγχει αν το νερό είναι αρκετά καλό για καθημερινή χρήση.»