Οι ισορροπίες δυνάμεων αλλάζουν διαρκώς και το ποιος θα επικρατήσει είναι αβέβαιο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο φόρος αίματος και καταστροφής είναι όλο και βαρύτερος στη Συρία.
Μετά από ανελέητο σφυροκόπημα της Δαμασκού με από αέρος βομβαρδισμούς, οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών υποχωρούν από τα προπύργια που είχαν κατακτήσει στη Δαμασκό.
«Είναι τακτική υποχώρηση. Είμαστε ακόμη στη Δαμασκό» διαμηνύει ο Abu Omar, διοικητής τάγματος των εξεγερμένων, όπως μεταδίδει το Reuters.
Tεθωρακισμένα του καθεστωτικού στρατού οργώνουν τους δρόμους της πρωτεύουσας. Ούτε η ιερή γιορτή του Ραμαζανίου δεν φαίνεται να φέρνει κατάπαυση του πυρός.
Παντού υπάρχει καπνός. Νεκρά σώματα μαχητών και αμάχων παραμένουν πεσμένα στις άκρες των δρόμων.
Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ παραμένει στη Λαττάκεια.
Ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας του καθεστώτος, Hisham Bekhtyar, υπέκυψε τελικά στα τραύματά του -από την επίθεση της Τετάρτης.
Βαραίνει διαρκώς ο φόρος αίματος και καταστροφής
Τουλάχιστον 310 άνθρωποι -μεταξύ των οποίων και πολλοί άμαχοι- έχουν χάσει τη ζωή τους μόλις το τελευταίο 24ωρο.
Περισσότεροι από 30.000 Σύροι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να περάσουν στο Λίβανο, την Τουρκία και το Ιράκ τις τελευταίες 48 ώρες.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) αναφέρει: «έχουμε πληροφορίες που προσπαθούμε να διακριβώσουμε ότι χιλιάδες Σύροι στη διάρκεια της νύχτας και χθες πέρασαν στο Λίβανο. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 8.500 με 30.000 ανθρώπους που μπορεί να διέσχισαν τα σύνορα τις τελευταίες 48 ώρες».
Ένα εκατομμύριο Σύροι θεωρείται ότι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας από την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία από τη συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνο.
Εξαντλούνται οι πόροι και τα περιθώρια
Εκτός από τα περιθώρια για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, εξαντλούνται και οι πόροι. Φυσικοί αλλά και οικονομικοί. Τα αποθέματα μετρητών από τις συριακές τράπεζες τελειώνουν, γεγονός που έχει προκαλέσει την αύξηση της ζήτησης ασφαλούς στέγασης με αποτέλεσμα τα ενοίκια σε κάποιες περιοχές να έχουν εκτοξευθεί στα 100 δολάρια την βραδιά, σύμφωνα πάντα με την UNHCR.
Μια ριπή στο «άτρωτο» καθεστώς Άσαντ
Η επίθεση της Τετάρτης είναι σύμφωνα με το διεθνή Τύπο αλλά και τους αναλυτές ένα σοβαρότατο πλήγμα στο καθεστώς Άσαντ που μέχρι προχτές προσπαθούσε να συντηρήσει την ιδέα ότι είναι άτρωτο, ανέπαφο.
Ο πρέσβης της Ρωσίας -της κυριότερης συμμάχου του συριακού καθεστώτος- στη Γαλλία εκτίμησε ότι ο Μπασάρ Αλ Άσαντ είναι έτοιμος να παραδώσει την εξουσία αρκεί αυτό να γίνει με τρόπο «αξιοπρεπή». Πρόκειται για μια στροφή 180° από τη μέχρι σήμερα πολιτική της Μόσχας. Κάτι που αποδεικνύει την έντονη νευρικότητα και κινητικότητα στους κόλπους του καθεστώτος.
Διχασμένη η διεθνής κοινότητα
Η διεθνής διπλωματία πάντως φαίνεται να έχει φτάσει σε τέλμα.
Η Βρετανία δίνει ένα τελικό περιθώριο 30 ημερών για εξεύρεση πολιτικής λύσης, η Ρωσία ζητά 45 μέρες ενώ οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους εκτός του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για «να ενισχύσουν την πίεση προς το καθεστώς της Συρίας», χωρίς ωστόσο, να διευκρινίζεται πώς ακριβώς μεταφράζεται αυτό σε επίπεδο ενεργειών.