Αντιδράσεις και δυσαρέσκεια προκάλεσε στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ το βέτο που άσκησαν η Ρωσία και η Κίνα σε ένα δυτικό σχέδιο απόφασης που θα άνοιγε το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στο συριακό καθεστώς, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο «σε κίνδυνο» τη μεσολάβηση του Κόφι Άναν, δήλωσε ο γάλλος πρεσβευτής στον οργανισμό Ζεράρ Αρό.
«Το να αρνείται κανείς στον Κόφι Άναν τα εργαλεία πίεσης που ζητεί, θέτει σε κίνδυνο την ίδια την αποστολή», υπογράμμισε. Το βέτο αυτό «έχει στόχο να δώσει χρόνο στο συριακό καθεστώς να καταστείλει» την αντιπολίτευση, πρόσθεσε.
Παρόλα αυτά οι υπέρμαχοι μιας σκληρής δράσης από την πλευρά του ΟΗΕ στη Συρία δεν θα αποθαρρυνθούν. «Αυτό το διπλό βέτο δεν θα μας σταματήσει. Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τη συριακή αντιπολίτευση στο δρόμο της προς μια δημοκρατική μετάβαση στη Συρία».
Ο βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ εξέφρασε από την πλευρά του τη «δυσαρέσκειά» του μιλώντας στο Συμβούλιο για το δικαίωμα αρνησικυρίας που άσκησαν η Ρωσία και η Κίνα.
«Στόχος της πράξης τους είναι να προστατεύσουν ένα βάρβαρο καθεστώς. Επέλεξαν να θέσουν τα εθνικά τους συμφέροντα πάνω από τις ζωές εκατομμυρίων Σύρων», σημείωσε.
Το σχέδιο απόφασης, που είχαν καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Βρετανία, επέσειε την απειλή οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Δαμασκού, αν οι συριακές δυνάμεις δεν σταματήσουν να χρησιμοποιούν βαρέα όπλα εναντίον της αντιπολίτευσης μέσα σε δέκα ημέρες.
Προέβλεπε επίσης την παράταση κατά 45 ημέρες της αποστολής των 300 παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, που βρίσκονται στη χώρα από τα μέσα Απριλίου, όμως ανέστειλε τον Ιούνιο τις δραστηριότητές της εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας.