Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά νέα έρευνα στο πλαίσιο της υπόθεσης Μπεναλά, για ένα νέο περιστατικό βιαιοπραγιών που διαπράχθηκαν ανήμερα της Πρωτομαγιάς στο Παρίσι, αυτήν την φορά στον Βοτανικό Κήπο, λίγες ώρες πριν από τις συγκρούσεις στην πλατεία Κοντρσκάρπ.
Η έρευνα ξεκίνησε μετά τις μηνύσεις κατά αγνώστου που κατέθεσαν δύο νέοι ηλικίας 23 και 24 ετών, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι τους προσήγαγαν με τη βία στον Βοτανικό Κήπο, όπου βρίσκονταν ο πρώην συνεργάτης του Ελιζέ Αλεξάντρ Μπεναλά και ο Βενσάν Κρας, υπάλληλος του κυβερνώντος κόμματος LREM.
Οι βιαιοπραγίες αυτές διαπράχθηκαν την Πρωτομαγιά στο Παρίσι, όμως λίγες ώρες πριν από τα σοβαρά επεισόδια για τα οποία ο Αλεξάντρ Μπεναλά κατηγορείται, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σε μια συνέντευξη στη Journal du Dimanche, ο Μπεναλά αρνήθηκε κάθε «επέμβαση» από τον ίδιο, κατά τη διάρκεια των γεγονότων που καταγγέλλονται στη νέα έρευνα της γαλλικής δικαιοσύνης. «Βρισκόμουν πίσω από τους αστυνομικούς ως παρατηρητής, μπορούμε να το δούμε ξεκάθαρα…» υπογράμμισε ο ίδιος.
Η νέα έρευνα ξεκίνησε μεταξύ άλλων για «άσκηση βίας από πρόθεση από πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα».
Σύμφωνα με τον δικηγόρο των δύο εναγόντων, οι Βενσάν Κρας και Αλεξάντρ Μπεναλά και ο αστυνομικός που τους συνόδευε εκείνη την ημέρα έχουν αναγνωριστεί σε σχετικό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Libération.
Πλήγμα για τη δημοτικότητα του Μακρόν
Η δημοτικότητα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποχωρεί, σύμφωνα με αρκετές δημοσκοπήσεις, μετά την υπόθεση Μπεναλά, αλλά χωρίς να οδηγεί σε ρήξη με τους Γάλλους, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Τί είναι η υπόθεση Μπεναλά; Ένα θέμα για το οποίο «πνιγόμαστε σε μια σταγόνα νερό», όπως δηλώνει ο αρχηγός του κράτους, ή ένα δηλητήριο βραδείας δράσης για τη συνέχεια της πενταετούς θητείας του; Σε πρώτο χρόνο, η υπόθεση «σoκάρει» οκτώ Γάλλους στους δέκα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe, ενώ τα δύο τρίτα μεταξύ αυτών (OpinionWay) τη θεωρούν «σοβαρή».
Ο Μακρόν χάνει 4 μονάδες από τη δημοτικότητά του στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ipsos. Με το 32% των ερωτηθέντων να έχει θετική γνώμη, ο Μακρόν είναι στο χαμηλότερο επίπεδο δημοφιλίας από τον Σεπτέμβριο του 2017.
Στη δημοσκόπηση του Ifop, ο Μακρόν δεν χάνει παρά μια μονάδα και φθάνει στο 39% αλλά γιατί αυτή πραγματοποιήθηκε σε δύο χρόνους: πριν από τις 19 Ιουλίου και στην αρχή της υπόθεσης, ο πρόεδρος κέρδιζε μια μονάδα, αλλά σ’ ένα δεύτερο κύμα από 25 έως 27 Ιουλίου, ο Μακρόν χάνει τρεις μονάδες, στο 37% και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό του.
«Η υπόθεση Μπεναλά είχε πραγματική επίδραση αλλά δεν οδηγεί σε ρήξη με την κοινή γνώμη», σχολιάζει ο Φρεντερίκ Νταμπί, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ifop: «Παρά τη μιντιακή “έκρηξη”, οι μείζονες επικρίσεις των Γάλλων συνεχίζουν να αφορούν οικονομικά και κοινωνικά θέματα, τον πρόεδρο των πλουσίων, την άδικη πολιτική…».
Μόνο το Harris Interactive δίνει στον Μακρόν μια αύξηση κατά δύο μονάδες, στο 42%, έπειτα από δύο εβδομάδες μεγάλης πτώσης.
Όσον αφορά την εικόνα που έχουν οι Γάλλοι για τον πρόεδρο, το 73% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η υπόθεση επιδρά αρνητικά σε αυτήν (Elabe). Και δεν είναι περισσότεροι από 49% (-8) που πιστεύουν ότι ο Μακρόν «ενσαρκώνει την αλλαγή» (OpinionWay).
Η υπόθεση ωστόσο δεν έχει προκαλέσει απώλεια της στήριξης στον αρχηγό του κράτους: την ίδια εποχή της θητείας τους η δημοτικότητα του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ ήταν χαμηλότερη (27%) και αυτή του δεξιού προέδρου Νικολά Σαρκοζί (38%) σε σχέση με τη δική του στις δημοσκοπήσεις του Ifop.
«Η δύναμη του Μακρόν είναι πρωτίστως το κύρος του. Αν η υπόθεση αυτή επιδεινώνει τη δέσμευση που αυτός οικοδόμησε πάνω στη ρήξη με παρελθούσες συμπεριφορές, αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο πρόβλημα», αναφέρει ο Μπρινό Ζανμπάρτ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της OpinionWay.