Η Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, προσφέρθηκε, με επιστολή της προς την κυβέρνηση της Νικαράγουας, να μεσολαβήσει για να επιλυθεί η πολύνεκρη πολιτική κρίση στη χώρα της κεντρικής Αμερικής, καλώντας ταυτόχρονα να τερματιστεί η βία.
Η κρίση στη Νικαράγουα ξέσπασε τη 18η Απριλίου, όταν άρχισαν ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, αρχικά με αφορμή μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, που ακυρώθηκε, αλλά αφού ήδη οι κινητοποιήσεις είχαν πάρει χαρακτήρα εξέγερσης εναντίον του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις καταστολής των σωμάτων ασφαλείας και παραστρατιωτικών ομάδων.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ΕΕ αναμένει «τον άμεσο τερματισμό της βίας, της καταστολής και των αυθαίρετων συλλήψεων και τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών», τόνισε η Μογκερίνι στην επιστολή της προς τον υπουργό Εξωτερικών Ντένις Μονκάδα.
Πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να «συνοδεύσει και να υποστηρίξει» τον εθνικό διάλογο για την υπέρβαση της πολιτικής κρίσης, με την έμφαση στον εκδημοκρατισμό και τα ζητήματα που άπτονται των εκλογικών διαδικασιών στη Νικαράγουα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Ο λεγόμενος εθνικός διάλογος, στον οποίο μεσολαβεί η ιεραρχία της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, έχει διακοπεί επανειλημμένα.
«Μόνο ένας διάλογος χωρίς αποκλεισμούς για τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία θα επιτρέψει την ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Νικαράγουα», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η ΕΕ, μετά το κοινό συμβούλιο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ και αυτών της Κοινότητας των Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στις Βρυξέλλες.
Με κοινή τους ανακοίνωση οι δεκατρείς χώρες της Λατινικής Αμερικής καταδίκασαν τη Δευτέρα τις «σοβαρές και επανειλημμένες πράξεις βίας» στη Νικαράγουα, αξίωσαν τον «τερματισμό» της «καταστολής» των αρχών και αξίωσαν «τη διάλυση των παραστρατιωτικών οργανώσεων». Ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κρίση στη Νικαράγουα και είπε πως είναι ανάγκη να ξαναρχίσει ο διάλογος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κόστα Ρίκα.
Ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επέρριψε το «συντριπτικά» μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη βία στη Νικαράγουα «στο κράτος», κατηγορώντας την αστυνομία και φιλοκυβερνητικά ένοπλα στοιχεία για τους θανάτους.
Στελέχη του ΟΗΕ που βρίσκονται στο πεδίο έχουν καταγράψει κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΥΑ, συμπεριλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων, βασανιστηρίων, αυθαίρετων συλλήψεων και της άρνησης της ελευθερίας της έκφρασης. Η Αρμοστεία κάλεσε την κυβέρνηση της Νικαράγουας να τερματίσει την κρίση το συντομότερο δυνατόν.
Η ΕΕ διέθεσε περίπου 300.000 ευρώ για να προσφερθούν ιατρικές φροντίδες και να διακομίζονται σε νοσοκομεία τραυματίες, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζει τρόπους να βοηθήσει δύο επιτροπές που συστήθηκαν για να διενεργήσουν έρευνα για τα βίαια επεισόδια και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.