Η Ουάσινγκτον απέρριψε όλα τα αιτήματα για εξαιρέσεις εταιρειών που έχουν παρουσία στο Ιράν που είχαν κάνει με επιστολή τους που έστειλαν στις αρχές Ιουνίου το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, δήλωσε σήμερα μια πηγή του υπουργείου Οικονομικών στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνιούτσιν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο «δεν απάντησαν θετικά σε κανένα από τα αιτήματα στην επιστολή μας», που ζητούσε εξαιρέσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν, τόνισε η πηγή.
Οι αμερικανικές αρχές απάντησαν γραπτώς στις τρεις χώρες, και ανάμεσα σε άλλα, ανέφεραν ότι δεν χορηγούν καμία εξαίρεση σε εταιρείες που υπέγραψαν συμβόλαια με το Ιράν μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της πυρηνικής συμφωνίας στις 16 Ιανουαρίου 2016.
Στην απάντησή τους, οι αμερικανικές αρχές διατύπωσαν μια πολύ σαφή έκκληση προς τις τρεις συνυπογράφουσες χώρες της διεθνούς συμφωνίας, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αντί να ενθαρρύνουμε το εμπόριο, ζητάμε να εμποδίσουμε τις κακόβουλες δραστηριότητες του Ιράν», έγραψαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο Μνιούτσιν και ο Πομπέο επίσης τόνισαν ότι η Ιρανική Κεντρική Τράπεζα «δεν είναι νόμιμη», ζητώντας «οι τράπεζες και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες να μην έχουν καμία σχέση με αυτήν».
Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησαν από τις ΗΠΑ για εξαιρέσεις κυρώσεων για εταιρείες τους που δραστηριοποιούνται στο Ιράν, με επιστολή τους στις 4 Ιουνίου, που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών των τριών χωρών.
«Ως στενοί σύμμαχοι (της Ουάσινγκτον) αναμένουμε οι εξωχώριες επιδράσεις των δευτερευουσών κυρώσεων των ΗΠΑ να μην εφαρμοστούν σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και πολίτες», είχαν ζητήσει οι τρεις χώρες.